fbpx

Apulien, Italiens ukendte støvlehæl Kulturoplevelser og særegen atmosfære

Oplev Italiens bagerste hjørne, det ukendte Apulien i Støvlehælen. Godt afledt af alle de berømte byer højere oppe i landet, er det kun et fåtal af besøgende, der finder vejen herned. Apulien byder på ældgamle hvidkalkede byer med stærkt arkitektonisk præg fra Orienten. Programmet er en bred vifte af regionens særkender, hvoraf spektakulære besøgsmål er optaget på Unesco’s liste over verdens arv: Byen Alberobello med runde kegleformede trullihuse, der er typiske for området. Samt det nu forladte klippehulesamfund i Matera, som var beboet helt indtil 1950erne. Vi besøger også regionshoved-staden Bari med den stemningsfulde bymidte og normannerkirken, hvor resterne af Sankt Nicolaus findes. Vi ser barokkens dominans og overdådighed i Martina Franca og Lecce, der kaldes ”barokkens Firenze”.

Apuliens fortid er et kompliceret spind af fejder og erobringer. Romerne, grækerne, den byzantinske periode, korsfarere og normannere har sat tydelige aftryk i kulturen og samfundet. Her i Støvlehælen varede stridigheder længe, udvikling gik langsomt, og befolkningen indrettede sig derefter, ofte under sparsomme kår. Disse betingelser har vi som gæster glæde af i dag i form af unikke besøgsmål, bygnings-konstruktioner, specielle dyrkningsmetoder, afgrøder osv.

Rejsen ledes af Italienseksperten Bo Rosasco, der er flydende på sproget og har tidligere erfaring med grupperejser i området. Bo vil formidle egnens særkender, ligesom han vil indføre deltagerne i landets samfundsstruktur, politik, mentalitet, traditioner mv.

VELKOMMEN TIL APULIEN !
Tidspunkt19. sep - 26. sep 2022
Pris10.900,00 DKK
Enkeltvær.+1.300,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Direkte fly Billund - Bari
Opsamlingsbus fra Landbrugscentret, Asmilklostervej 11, 8800 Viborg til Billund Lufthavn. Øvrige gæster møder gruppen i Billund Lufthavn. Direkte fly Billund Lufthavn – Bari med Ryanair. Herefter kører vi ca 5 kvarter i bus til vort dejlige hotel ved Adriaterhavet. Her bor vi alle nætter. Indkvartering og middag.
Dag 2
Alberobello med trullihuse, olivenmølle
Vi kører til byen Alberobello, der blev optaget i Unesco’s verdensarv i 1996. Det helt unikke for byen er, at langt hovedparten af bebyggelsen er de såkaldte trulli-huse, dvs. runde, hvide, kegleformede bygninger, som der i Alberobello og nærområdet findes flere tusinde af. Vi følges gennem byen og ser de karakteristiske runde bygningskonstruktioner, hvoraf nogle kan dateres helt tilbage til 1600-tallet. Vi spiser frokost sammen på en lokal restaurant, hvor vi smager på et par af regionen Puglias lokale traditioner og produkter. Efter frokost besøger vi en olivenmølle midt i Itriadalen, hvor vi får et indblik i produktionen af de gyldne dråber og mulighed for at smage og købe en flaske med hjem – sikkert emballeret til flyrejsen. Oliven er en af regionen Puglias absolut vigtigste afgrøder og enorme arealer spredt ud over hele støvlehælen er udlagt til olivendyrkning. Vi besøger en lille familiedrevet virksomhed, der udover at fremstille en fremragende olie af egne oliven, også fungerer som et kooperativ for de omkringliggende mindre landbrug. Middag og hyggeligt samvær.
Dag 3
Mozzarellaost og Conversano
I dag starter vi dagen med at køre lidt nordpå mod byen Conversano, hvor vi skal besøge et lille mejeri. Her får vi at se, hvordan man fremstiller mozzarellaost, der traditionelt i regionen Puglia formes som små fletninger, inden de lægges i saltlage. Mejeriet fremstiller også de traditionelle caciocavallo og cacioricotta-oste, og der bliver mulighed for at både smage og købe ost med hjem. Efter besøget runder vi centrum af Conversano, hvor vi ser den store borg, domkirken og får tid til formiddagskaffe på byens smukke piazza. Efter besøget i Conversano kører vi til kystbyen Polignano a Mare. Byen er berømt for sin beliggenhed og hver sæson er der unge mennesker, der laver frygtindgydende spring fra klippeformationerne. Bussen sætter os af på en parkeringsplads lidt uden for byen og vi følges langs kysten ind til centrum af byen, hvor der bliver tid til frokost. Efter frokosten går vi en tur gennem byens indre og ser statuen af Domenico Modugno og det berømte stykke strand, der er byens vartegn, og afbilledet på utallige guidebøger til Puglia. På vej tilbage til bussen stikker vi hovedet om hjørnet ser den berømte restaurant Grotta Palazzese, der er hugget ind i klipperne. Dernæst retur til hotellet. Middag.
Dag 4
Bari og Trani
Efter morgenmaden kører vi med bus til Apuliens hovedstad Bari. I Bari bliver vi sat af ved det store aragonesiske fæstningsanlæg, og herfra skal vi rundt i den ældste bydel, der strækker sig ud på en halvø i Adriaterhavet med byens havne på begge sider. Bari var en af normannernes vigtigste handelsbyer og udskibningsby for korsfarerne på vej mod Det Hellige Land, og er stadig i dag en vigtig havneby for både fiskeri, industri og krydstogtskibe. På byvandringen besøger den kendte gade, hvor kvinderne sidder ude og fremstiller orecchiette – en lokal pastatype. Vi besøger San Nicola-basilikaen fra det 11. århundrede. San Nicola er forløberen for vores julemand og den berømte helgens jordiske rester blev i 1087 stjålet fra Antioch af sømænd fra Bari og stedt til hvile her. Der bliver tid til lidt oplevelser på egen hånd, evt. på den elegante shoppinggade Via Sparano i den nye del af byens centrum. Efter frokost kører vi til byen Trani der ligger lidt nord-vest for Bari. Trani er med sin maleriske fiskerhavn og sit mondæne centrum et hyggeligt sted at tilbringe lidt tid. Der er mange spændende bygninger i Trani, som f.eks. Palazzo Cacetta i Via Ognisanti, der repræsenterer en af de få eksempler på 1400-tallets gotiske byggeri i Puglia. Tæt på finder vi tempelriddernes kirke, Chiesa di Ognisanti, opført i første halvdel af det 12. årh. i gården til ridderordenens hospital. Vi spadserer en tur i byen sammen med rejselederen der vil fortælle og orientere. Der bliver tid til kaffe på én af de mange hyggeligt cafeer inden vi kører mod hotellet.
Dag 5
Otranto og Lecce
I dag kører vi sydpå mod byen Otranto. I Otranto skal vi se den berømte kirke, hvor knoglerne fra byens 800 martyrer ligger i osarium. Byen blev erobret af Osmannerne i 1480 og 800 mænd, der nægtede at lade sig omvende til islam måtte lade livet. Otranto ligger smukt ud til vandet og ved byens lystbådehavn er der lavet en slags strandpark, hvor de lokale kommer for at nyde frokostpausen eller svømme en tur i vandet. Otranto byder på mange lækre små steder til en god frokost. Videre mod Lecce, der kaldes barokkens Firenze på grund af de mange smukke barokke bygninger, paladser og kirker. Vi går en tur sammen gennem byen, inden vi får tid til selv at gå på opdagelse i byen. I Lecce bliver der også tid til at besøge den berømte bar Alvino, hvor man bør drikke en lokal caffé leccese, der er en iskaffe med mandelmælk og eventuelt smage en af de berømte pasticciotto, en cremelinse med fyld af kirsebær eller pistacienødder. Herefter til hotellet og middag.
Dag 6
Grottebyen Matera, barokbyen Martina Franca
I dag går turen mod grottebyen Matera. Området her hørte for få årtier siden til Italiens absolut fattigste. Beboerne i Matera blev for ca. 50 år siden evakueret under tvang, og derefter lå byen i mange år spøgelsesagtig hen. I dag er hulebyen et kendt besøgsmål og var i 2019 Europæisk kulturhovedstad, samt optaget på Unescos liste over verdensarv. Her ses en af Europas mest fascinerende samfundsstrukturer med boliger og kirker, der nærmest er gravet ind i klippesiderne. Byen blevet brugt som kulisse i en af de ny James Bond-film. Derefter er der tid til frokost og egne oplevelser i den meget specielle by. Efter frokost kan man evt. følge med rejselederen og besøge en middelalderlig hulekirke og en af de autentiske grotteboliger, der i dag er indrettet som museum. Først på eftermiddagen kører vi hjemad. På vej hjem gør vi holdt i Martina Franca, der er en af Puglias mange smukke byer med et imponerende barok-indre. Vi besøger domkirken med den fantastiske facade inden vi holder kaffepause på en af byens piazzaer. Middag på hotellet.
Dag 7
Brindisi, vingård
Om formiddagen kører bussen til kystbyen Brindisi. Her er en dejlig provensiel stemning, folkeliv ved Domkirken, lange hvide promenadermoler langs vandet. Her går vi rundt på egen hånd i byen, der har flere kulturhistoriske bygninger og særkender. Der er frokostpause i byen, og over middag køres der retur med stop ved et stort supermarked udenfor Brindisi, hvor man kan få mange italienske og lokale specialiteter. Derefter går turen videre ca. 25 km til en lokal vingård. Apulien står for hele 17 % af landets vinproduktion, og de mest kendte er rødvine baseret på Primitivo og Negro Amaro, der også findes på hylderne i Danmark. Vi hører om stedets produktion og smager naturligvis på druerne under besøget. Hjemkørsel til hotellet sidst på eftermiddagen. Middag på hotellet og hyggeligt samvær.
Dag 8
Hjemrejse
Efter tidlig morgenmaden på hotellet kører vi til lufthavnen. Dirkete fly, RyanAir, Bari – Billund. Mulighed for bus til Landbrugscentret i Viborg. Tak for denne gang.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

7 nætter på hotel ved havet
7 x morgenmad, 7 x middag, 6 x frokost
Dansk rejseleder
Alle besøg, byrundture og udflugter
Alle entréer til de nævnte besøgsmål
Landudflugt med besøg på olivenmølle
Al buskørsel til nævnte udflugter
Flybillet Billund – Bari inkl. bagage, skatter og afgifter. Direkte med RyanAir
Opsamlingsbus Viborg-Billund tur/retur
Vejskatter og p-afgifter for bussen
Drikkepenge hvor gruppen optræder samlet
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Øvrige måltider, forsikringer, øvrige entréer, drikkevarer, drikkepenge til hotel (beregn ca. 8-10€), city-skat (pt. €2 pr. pers/nat)
Se bemærkninger her

Bemærkninger

Hotel: Eden Beach Club er et enkelt 3-stjernet hotel der ligger 70 meter fra badestranden. Hotellet har elevator, tagterrasse med pool og udsigt over havet. Alle værelser har tv, tlf., minibar, aircondition og hårtørrer. Nær hotellet er der cafeer, restauranter og butikker. Desuden er der en fin havnepromenade ca. 350 m. fra hotellet.

Rejseleder: På rejsen medvirker Italiensekspert Bo Rosasco, der er flydende på sproget og tidligere har ledet grupper til Apulien. Bo har været bosiddende i Italien en periode. Fysiske krav: Programmet indeholder mange byvandringer. Flere besøgsmål har ind imellem skrånende veje/stræder og ujævn belægning.

Klima: Gennemsnitstemperaturen i Apulien i starten af september er ca. 20-24 grader om dagen med god varme i solen.

Øvrigt: Prisen er beregnet pr 06.01.2022 ved minimum 25 gæster – max 35 gæster. Ret til mindre ændringer forbeholdes. Der tages forbehold for ændringer i valutakurser, skatter, moms og afgifter. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifonden nr. 1626. LandboSenior Viborg har 23 pladser på rejsen. Alle meget velkommen også ikke medlemmer.
Vi anbefaler, at man er færdigvaccineret mod corona. Ikke-vaccinerede er velkommen, men skal selv sørge for at indfri relaterede krav. I tilfælde af aflysning af rejsen returneres det indbetalte beløb.
Se kort over rejsen her