fbpx

Apulien, Italiens ukendte støvlehæl Kulturoplevelser, kulinariske traditioner, særegen atmosfære

Oplev Italiens bagerste hjørne, det ukendte Apulien i Støvlehælen. Godt afledt af alle de berømte byer højere oppe i landet, er det kun et fåtal af besøgende, der finder vejen herned. Apulien byder på ældgamle hvidkalkede byer med stærkt arkitektonisk præg fra Orienten. Åbne fejende landskaber med enorme oliven- og vinmarker. Rolige gemte laguner og forrevne klippekyster. Smukke historiske kystbyer med torve, promenader og murværk direkte ud til det azurblå Adriaterhav. Jo her er Rom, renæssancen og Norditalien meget langt væk, både i fysisk afstand såvel som i byggestil, folkeliv og mentalitet.

Programmet er en bred vifte af regionens særkender, hvoraf spektakulære besøgsmål er optaget på Unesco’s liste over verdens arv: Byen Alberobello med runde kegleformede trullihuse, der er typiske for området. Samt det nu forladte klippehulesamfund i Matera, som var beboet helt indtil 1950erne. Vi besøger også regionshovedstaden Bari med den stemningsfulde bymidte og normannerkirken, hvor resterne af Sankt Nicolaus findes. Vi ser barokkens dominans og overdådighed i Martina Franca og Lecce, der kaldes ”barokkens Firenze”.

Apuliens fortid er et kompliceret spind af fejder og erobringer. Romerne, grækerne, den byzantinske periode, korsfarere og normannere har sat tydelige aftryk i kulturen og samfundet. Her i Støvlehælen varede stridigheder længe, udvikling gik langsomt, og befolkningen indrettede sig derefter, ofte under sparsomme kår. Disse betingelser har vi som gæster glæde af i dag i form af unikke besøgsmål, bygnings-konstruktioner, specielle dyrkningsmetoder, afgrøder osv.

Folkesjælen og forholdet til mad har sit eget liv i Apulien. Nøjsomhed og det at fremelske den bedst mulige smag i råvarerne har gennem årtusinder skabt traditioner for simple retter af meget høj kvalitet. Her hersker principper om det enkle og velsmagende, ofte ledsaget af kraftig lokal vin. I programmet har vi flere lokalbesøg; presning af oliven, landfrokost-arrangementer og vingårdsbesøg.

Rejsen ledes af Italienseksperten Bo Rosasco, der er flydende på sproget og har erfaring med grupperejser i området fra tidligere rejser. Bo vil formidle egnens særkender, ligesom han vil indføre deltagerne i landets samfundsstruktur, politik, mentalitet, traditioner mv.

Direkte fly København-Napoli, dejlige hoteller, 3/4 pension, alle entréer og udflugter. Rejsen er tilrettelagt med 1 dag i Napoli og omegn, hvilket giver mulighed for en spændede byrundtur i denne ærkeitalienske østkystby. Napoli har vulkanen Vesuv som nærmeste nabo – således ligger én af byens campingpladser på varm undergrund, bogstaveligt talt.
År 79 gik Vesuv i udbrud og dækkede byen Herculaneum (samt det mere kendte og turistede Pompeji) med ca 20 m vulkansk materiale. Herculaneum blev først genopdaget i 1709 – men kunne ikke fritlægges da. Med bedre maskinel blev byen fritlagt i 1929 og åbenbarede et helt fantastiske  bysamfund, der næsten stod som den dag det blev begravet. Et spændende besøg i Herculaneum er inkluderet.

Tidspunkt26. sep - 03. okt 2020
Pris 12.500 kr
Enkeltvær.+ 1.990 kr
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse fra Kastrup
Direkte flyrejse med RyanAir kl. 13.25 til Italien med ankomst kl. 16.05 til Napoli Lufthavn. Herefter kører vi i bus til vort hotel ved Napoli. Indkvartering og middag. Efter middagen bydes der velkommen med præsentation af Apulien og ugens program.
Dag 2
Alberobello, olivenolie
Efter tidlig morgenmaden på hotellet og check ud, kører vi til byen Alberobello, der blev optaget i Unesco’s verdensarv i 1996. Det helt unikke for byen er, at langt hovedparten af bebyggelsen er de såkaldte trulli-huse, dvs. runde, hvide, kegleformede bygninger, som der i Alberobello og nærområdet findes flere tusinde af. Vi følges gennem byen og ser de karakteristiske runde bygningskonstruktioner, hvoraf nogle kan dateres helt tilbage til 1600-tallet. I Alberobello går vi en tur gennem de historiske bydele og der bliver lejlighed til at besøge en trulli, der er indrettet som museum. Vi ender byrundturen ved trulli-kirken, hvorefter der bliver tid til egen udforskning af de mange små stræder i byen. Vi spiser frokost sammen på en lokal restaurant, hvor vi smager på et par af regionen Puglias lokale traditioner og produkter. Efter frokost besøger vi en olivenmølle midt i Itriadalen, hvor vi får et indblik i produktionen af de gyldne dråber og mulighed for at smage og købe en flaske med hjem – sikkert emballeret til flyrejsen. Oliven er en af regionen Puglias absolut vigtigste afgrøder og enorme arealer spredt ud over hele støvlehælen er udlagt til olivendyrkning. Høsten påbegyndes så småt i slutningen af oktober og står på frem til starten af december. Her i september måned har landmændene en ide om kvaliteten af det kommende høstudbytte. Olivenolie er højt skattet af italienerne og udgør en vigtig indtægtskilde for regionen. Olivenolie fremstilles i flere forskellige kvaliteter. Vi besøger en lille familiedrevet virksomhed, der udover at fremstille en fremragende olie af egne oliven, også fungerer som et kooperativ for de omkringliggende mindre landbrug. Sidst på eftermiddagen kører vi mod vores hotel for Indkvartering, middag og hyggeligt samvær.
Dag 3
Conversano, mejeri, Polignano a Mare
I dag starter vi dagen med at køre lidt nordpå mod byen Conversano, hvor vi skal besøge et lille mejeri i udkanten af byen. Her får vi at se, hvordan man fremstiller mozzarellaost, der traditionelt i regionen Puglia formes som små fletninger, inden de lægges i saltlage. Mejeriet fremstiler også de traditionelle caciocavallo og cacioricotta-oste, og der bliver mulighed for at både smage og købe ost med hjem. Efter besøget på mejeriet runder vi centrum af Conversano, hvor vi ser den store borg og den normanniske domkirke og får tid til formiddagskaffe på byens smukke piazza. Efter besøget i Conversano kører vi til kystbyen Polignano a Mare, der som navnet antyder ligger helt ude ved havet. Byen er berømt for sin smukke beliggenhed på det yderste af klipperne og hver sæson er der unge mennesker, der laver frygtindgydende hovedspring fra de fremspringende klippeformationer. Byens mest berømte bysbarn er Domenico Modugno, der sang sig til en 3.plads i Eurovisionens Melodi grand prix med sangen Volare (Nel blu dipinto di blu) i 1958. Bussen sætter os af på en parkeringsplads lidt uden for byen og vi følges langs kysten ind til centrum af byen, hvor der bliver tid til frokost. Efter frokosten går vi en tur gennem byens indre og ser statuen af Domenico Modugno og det berømte stykke strand, der er byens vartegn, og afbilledet på utallige guidebøger til Puglia. På vej tilbage til bussen stikker vi hovedet om hjørnet ser den berømte restaurant Grotta Palazzese, der er hugget ind i klipperne. Dernæst retur til hotellet. Middag.
Dag 4
Bari, Andria
Efter morgenmaden kører vi med bus til Apuliens hovedstad Bari. På vejen ind mod centrum kører vi langs den storslåede strandpromenade. I Bari bliver vi sat af ved det store aragonesiske fæstningsanlæg, og herfra skal vi rundt i den ældste bydel, der strækker sig ud på en halvø i Adriaterhavet med byens havne på begge sider. Bari var en af normannernes vigtigste handelsbyer og udskibningsby for korsfarerne på vej mod Det Hellige Land, og er stadig i dag en vigtig havneby for både fiskeri, industri og krydstogtskibe. På byvandringen hører vi om byens mange forskellige erobrere gennem historien. Vi besøger den kendte gade, hvor kvinderne sidder ude og fremstiller orecchiette – en lokal pastatype. Vi besøger selvfølgelig også San Nicola-basilikaen fra det 11. århundrede. San Nicola er forløberen for vores julemand og den berømte helgens jordiske rester blev i 1087 stjålet fra Antioch af sømænd fra Bari og stedt til hvile her. Basilikaen er også et yndet pilgrimsmål for kristne og i særdeleshed for russere, der besøger den smukke russisk ortodokse underkirke. Der bliver tid til lidt oplevelser på egen hånd, evt. på den elegante shoppinggade Via Sparano i den nye del af byens centrum. Efter Bari sætter vi kursen mod byen Andria og den berømte 8-kantede borg Castel del Monte fra 1240’erne. Borgen blev bygget på foranledning af den tysk-romerske kejser Frederik II, der herskede over Syditalien i starten af 1200-tallet. Borgen er på UNESCO’s verdensarvsliste og er et stykke enestående og mystisk arkitektur. Det er ikke klart hvad formålet med borgen har været og vi skal høre historien om den store statsmand og sidste vigtige efterkommer af de store normanniske konger. Byggeriet er i dag afbilledet på den italienske 1-cent mønt og har tidligere været motivet på frimærker og pengesedler. Vi går en tur rundt om borgen inden vi går ind, hvor vi får tid til selv at udforske salene. Inden vi kører tilbage bliver der tid til en pause.
Dag 5
Otranto, Lecce
I dag kører vi sydpå mod byen Otranto. I Otranto skal vi se den berømte kirke, hvor knoglerne fra byens 800 martyrer ligger i osarium. Byen blev erobret af Osmannerne i 1480 og 800 mænd, der nægtede at lade sig omvende til islam måtte lade livet. Otranto ligger smukt ud til vandet og ved byens lystbådehavn er der lavet en slags strandpark, hvor de lokale kommer for at nyde frokostpausen eller svømme en tur i vandet. Otranto byder på mange lækre små steder til en god frokost. Efter frokosten kører vi igen nordpå mod Lecce. Lecce kaldes barokkens Firenze på grund af de mange smukke barokke bygninger, paladser og kirker. Vi går en tur sammen gennem byen og ser de vigtigste bygninger inden vi får tid til selv at gå på opdagelse i byen. I Lecce bliver der også tid til at besøge den berømte bar Alvino, hvor man bør drikke en lokal caffé leccese, der er en iskaffe med mandelmælk og eventuelt smage en af de berømte pasticciotto, en cremelinse med fyld af kirsebær eller pistacienødder. Herefter til hotellet og middag.
Dag 6
Matera
I dag går turen mod grottebyen Matera. Området her hørte for få årtier siden til Italiens absolut fattigste. Beboerne i Matera blev for ca. 50 år siden evakueret under tvang, og derefter lå byen i mange år spøgelsesagtig hen. I dag er hulebyen et kendt besøgsmål og var i 2019 Europæisk kulturhovedstad. Bydelene Sassi er begge optaget på Unescos liste over verdensarv. Her ses en af Europas mest fascinerende samfundsstrukturer med boliger og kirker, der nærmest er gravet ind i klippesiderne. Nu er byen et velbesøgt turistmål og fremstår som en blanding af gamle hulekirker, mondæne hoteller og fascinerende stræder i en bystruktur, hvor vejen man færdes på, samtidig er underboens tag. I Matera går vi en tur rundt i Sassi-bydelene. Senest er byen blevet brugt som baggrund i den nye James Bond-film og er tidligere brugt som baggrund for flere filmoptagelser, blandt andet Passion of Christ, hvor de golde klippesider forestillede Golgata. Derefter er der tid til frokost og egne oplevelser i den meget specielle by. Efter frokost kan man evt. følge med rejselederen og besøge en middelalderlig hulekirke og en af de autentiske grotteboliger, der i dag er indrettet som museum. Først på eftermiddagen kører vi hjemad. På vej hjem gør vi holdt i Martina Franca, der er en af Puglias mange smukke byer med et imponerende barok-indre. Vi besøger domkirken med den fantastiske facade inden vi holder kaffepause på en af byens piazzaer. Herefter retur til hotellet og afskedsmiddag.
Dag 7
Napoli
Efter morgenmaden tjekker vi ud og kører mod Napoli og gør stop for foden af Vesuv ved Pompei. Her finder vi et sted at spise frokost. Efter frokost går vi en tur ind i udgravningerne og ser den antikke by, der blev begravet af vulkanen Vesuv i år 79. Vi går en tur i gennem udgravningerne sammen, hvor vi ser de væsentligste bygninger, herunder de to teatre, bagerierne, de velhavendes huse langs hovedgaden og endelig det store amfiteater. Herefter bliver der bliver tid til på egen hånd at udforske udgravningerne eller tage et hvil og nyde en kop kaffe. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til vores hotel ved Napoli. Middag.
Dag 8
Hjemrejse til Kastrup
Efter tidlig morgenmaden på hotellet kører vi til lufthavnen og påbegynder hjemrejsen fra Napoli lufthavn kl. 10.20. Direkte fly med RyanAir. Ankomst Kastrup lufthavn kl. 13.00. Tak for denne gang.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

  • 7 nætter på hotel ud til havet
  • 7 x morgenmad, 7 x middag, 3 x frokost
  • Dansk rejseledelse af italienskyndige Bo Rosasco.
  • Det fulde program med alle besøg, byrundture og udflugter (ingen tilkøb)
  • Alle entréer til de nævnte besøgsmål.
  • Landudflugt med besøg på olivenmølle og lokalt frokostarrangement
  • Al buskørsel til de nævnte udflugter og transfer fra/til lufthavnen.
  • Flybillet Kastrup-Napoli inkl. bagage, skatter og afgifter.
  • Vejskatter og p-afgifter for bussen.
  • Drikkepenge mange steder hvor gruppen optræder samlet.
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Øvrige frokoster, forplejning under rejseforløbet, forsikringer, lommepenge, evt. selvvalgte entréer, drikkevarer, drikkepenge til hotel og chauffør, city-skat (pt. €2 pr. pers/nat)

Se bemærkninger her

Bemærkninger

Min. 18, max 36 deltagere
Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Se kort over rejsen her
Se information om rejsemålet her

Info om rejsemålet

Klima: Gennemsnitstemperaturen i Apulien i slutningen af september er ca. 22 grader om dagen.

Fysiske krav: Programmet indeholder mange byvandringer. Flere besøgsmål har ind imellem skrånende veje/stræder og ujævn belægning.

Rejseleder: På rejsen medvirker Italiensekspert Bo Rosasco, der er flydende på sproget og tidligere har ledet grupper til Apulien. Bo har været bosiddende i Italien en periode.

Hotel i Apulien:

Hotel Cicó er et boutique-hotel og det er en betegnelse for hoteller der oftest har få værelser, byder på en særlig stemning, speciel atmosfære, intimitet samt en hyggelig og uformel indretningen.

Vort hotel har dejlige lyse værelser og indrettet i moderne middelhavsstil med alle tidssvarende bekvemmeligheder; badeværelse, stort TV, internet-adgang, hårtørrer mv.

Vi reserveret alle 16 værelser på hotellet samt 4 værelser i et nærliggende hus.

Hotellet ligger ud til en naturlig havn og badestrand og der er gode mulighed for at spadsere i byen eller langs vandet. Omkring hotellet er der få butikker, restauranter, cafeer. Torre Santa Sabina er en typisk lille syditaliensk by med beboelseskvarterer og uden mange turister