fbpx

Norge - Vandrerejse i Telemarken Oplev efterårsfarverne på det norske højfjeld

Uforlignelige naturoplevelser på vandreture i det storslåede fjeldterræn ved Gaustatoppen og på Hardangervidda. Her finder man majestætiske fjelde, dybe dale, smukke søer og rislende vandløb – ja, en farverig og medrivende natur så langt øjet rækker. Her gribes man også naturens stilhed og ro! Tag med på en fantastisk vandrerejse tilrettelagt for aktive seniorer.

Bo i fjeldet ved trægrænsen. Alle dage bor vi på samme norske fjeldstue lige ved trægrænsen. Fjeldstuen har en helt fantastisk udsigt over søen Kvitåvatn til Sydnorges højeste fjeld: Gaustatoppen 1883 m.o.h. I klart vejr kan man se 1/6 af Norge fra denne top. At slappe af på den store træterrasse med en kop varm kaffe efter dagens vandringer med denne udsigt - det er godt krydderi på tilværelsen.

Flere vandregrupper. For at tilgodese alle tilbydes der vandring i 2 grupper med danske erfarne vandreledere, der alle har et meget stort lokalkendskab. Gruppe 1 går mellem 10 og 15 km om dagen og gruppe 2 mellem 5 og 10 km. Man kommer til at gå i både ujævnt og stenet fjeldterræn, og der bydes på både stigninger og udfordrende. Derfor skal man være rigtig godt gående, stærke knæ og have en god balance.

Spændende kulturbesøg og aftenfortællinger er indlagt i programmet. Kraftværket Vemork (UNESCO), industrieventyret i Rjukan, sabotagen på det tunge vand, Nationalpark Hardangervidda Museum, aftensang mv.

Se billeder fra tidligere ture og dan dit eget indtryk af rejsen: her
Tidspunkt17. sep - 23. sep 2024
Pris10.950,00 DKK
Enkeltvær.+1.400,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse
En vandrestav kan være en rigtig god hjælp
Busopsamling fra Fredericia Station kl. 07.15, Vejle Transportcenter kl. 08.05, Århus/Tilst pendlerparkeringsplads kl. 09.00, Haverslev, Cirkle K, kl. 09.50, Ålborg, Th. Sauersplads.
Med færgen fra Hirtshals (12.50) til Larvik (16.45). Ombord nyder vi en herlig buffet og får hilst på de øvrige deltagere. Fra Larvik går turen videre nordpå (ca. 3½ time) gennem den smukke og afvekslende norske natur.
Efter ankomst, indkvartering og sen middag på Kvitåvatn Fjellstue, fortæller rejselederen om morgendagens vandreture.
Dag 2
Skipsfjeldet rundt eller toptur til Ørnenipa
Efterårsfarver og fantastiske udsigter!
Efter morgenmad og madpakkesmøring starter vi alle med en kort tur rundt i området omkring fjeldstuen.
Herefter tager vi af sted på forskellige vandreture, som udgår fra Kvitåvatn Fjeldstue. Den ene vandretur går rundt om Skipsfjeld, og er på små 5 km og tager ca. 3 timer. Prægtige udsigter. En anden tur går til toppen af Ørnenipa (1333 m.o.h.). Den er på små 10 km og tager omkring 5 timer. Opturen følger en mindre sti gennem et varieret terræn. Nedturen går igennem ægte højfjeldsterræn.
Efter middagen kl. 18 er der hver aften oplæg om morgendagens vandretur og fællessang. Denne aften også fortælling om Vestfjordsdalen og Rjukans tilblivelse og historie. Norsk Hydro producerede her i starten 1900-tallet kunstgødning – en fantastisk industrihistorie som har bragt byen på UNESCOs verdensarvsliste.
Dag 3
Hardangervidda og bustur i Rjukan
God balance og en hjælpende hånd
I dag kører vi til Hardangervidda Nationalpark Museum, der ligger med flot udsigt ud over Hardangervidda.
Besøg i udstillingen om vildrener og kortere vandreture ud i området. Er vi lidt heldige, kan vi finde både tyttebær, multebær og blåbær. Så måske bliver der mulighed for et supplement til madpakken.
På vej hjem kører vi en tur rundt i Rjukan og hører om denne spændende by.
Middag.
Aftensamling med historien om det tunge vand og sabotørernes aktion mod kraftværket Vemork i Rjukan.
Dag 4
Ørnenipa eller højfjeldet ved Heddalsvatnet
Kaffe og hygge i efterårssolen
For dem, der ikke tog turen til toppen af Ørnenipa på den første vandredag, blvier der i dag mulighed for en tur til toppen.
Alternativt en vandretur i højfjeldet ved Heddalsvatnet ved foden af Gaustatoppen.
Vi går på mindre stier i åbent terræn, og der vil være passage af mindre områder med stenblokke. Nogle når op på Toreskyrkja i 1364 meters højde - andre kan korte turen af. Alle vil få en utrolig flot udsigt mod Tuddal, Dybtjørn og Gaustatoppen.
Efter middagen fortælles om Hardangervidda Nationalpark og Den norske Turistforening.
Dag 5
Sabotørruten eller Krossobanen op på Hardangervidda
Flere steder er terrænet krævende
Dagens ene vandremulighed er at vandre i sabotørernes fodspor – ca. 5 timer. Vi får en fornemmelse af det kuperede terræn, som sabotørerne skulle igennem midt om vinteren med masser af sne. I modsætning til sabotørerne kan vi gøre turen om dagen og opleve den autentiske historie og den særegne natur.
Alternativt er der mulighed for at tage liften, Krossobanen Banen (tilkøb ca. NOK 165), op på Hardangervidda – og gå en flot vandretur.
Herefter spændende besøg på Vemork Kraftværk, hvor det tunge vand blev produceret.
Middag og eventuelt udendørs aftenhygge og samvær omkring bålet.
Efter middagen fortælles om Gaustatoppen og turismeudviklingen i området
Dag 6
Gaustatoppen
Fantastisk udsigt fra Gaustatoppen
(mulighed for at tage kabelbanen til toppen)
Efter at have set over mod Gaustatoppen i næsten en uge, er det vores tur til at bestige bjerget – enten med tog eller på gåben.
Vandrerne følger i starten en forholdsvis god sti og kommer senere ind igennem større stenområder.
Stigningen er på godt 700 meter, og der er som regel et rigtig fint udsyn hele vejen op. Årligt tager ca. 70.000 turen derop. Fra toppen er der en fantastisk udsigt, og i klart vejr kan man se en 1/6 del af Norge.
Man kan også vælge at tage turen op med togbanen inde i bjerget. En rigtig spændende oplevelse. (Tilkøb ca. NOK 320 for en enkelt billet og ca. NOK 440 for en retur).
Nato havde militærbase på Gaustatoppen gennem mange år. Først i 2012 åbnede toget og bjerget for offentligheden.
Hvis man ikke vil med op på Gaustatoppen, tilbydes en tur rundt langs Heddersvatten og ned mod Tuddal.
Middag og afslutningsaften.
Dag 7
Hjemrejse
Udsigt til Gausta-topppen
Efter morgenmad og madpakkesmøring er det tid til at pakke kufferten.
Kørsel til færgen og ca 3 timers sejlads til Danmark.
Hjemkomst Hirtshals kl. 19.00. Derefter retur til opsamlingsstederne.
Tak for denne gang.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

 • 6 nætter på norsk fjeldstue
 • 6 x morgenmad
 • 6 x madpakke
 • 6 x middag inkl. vand
 • 6 x aftenkaffe
 • Stor buffet på færgen på udrejsen
 • Differentierede vandringer i 2 grupper
 • Danske vandreledere
 • Alle udflugter
 • Besøg og entré til: Hardangervidda Nationalparkmuseum og Norsk Industri-arbejdermuseum i Vemork
 • Aftenprogram hver aften
 • Busrejse i moderne 4* dansk bus
 • Færge Danmark-Norge t/rt
 • Vejafgifter
 • Bidrag til Rejsegaranti-fonden og udvidet EU ansvarsforsikring
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

 • Drikkevarer
 • Private forsikringer
 • Øvrige måltider
 • Øvrige entréer
 • Evt. togtur t/rt Gaustatoppen
Se bemærkninger her

Bemærkninger

To vandregrupper: Denne rejse er målrettet seniorvandrere. For at tilgodese alle tilbydes der vandringer i 2 grupper. Det er erfarne vandreguider, der går med holdene. Gruppe 1 går mellem 10 og 15 km om dagen og gruppe 2 mellem 5 og 10 km. Vi kommer til at gå i både ujævnt, stenet og tungt fjeldterræn, og der bydes naturligvis på både stigninger og vanskelige nedgange. Derfor skal du være rigtig godt gående, have stærke knæ og en god balance. Træning på trapper og stejle stigninger anbefales meget.
Madpakke medbringes på de daglige ture. Nogle af vandreturene starter ved Fjeldstuen, andre gange kører bussen os til start. På vandreturene vil der i mindre omfang blive fortalt om botanik og geologi – vandreoplevelsen er i højsædet.

Logi: Udgangspunktet for vandringerne er fjeldstuen, der ligger ved Rjukan 175 km nordvest for Larvik. Fjeldstuen ligger tæt på trægrænsen 945 meter over havet, og har fra spisesalen en fuldstændig bjergtagende udsigt til Sydnorges højeste fjeld Gaustatoppen og søen Kvitåvatn. Gode fælles arealer og stor træterrasse, hvor man efter endt vandring kan nyde en kop kaffe med udsigt. Alle værelser med eget bad og toilet, håndklæder og sengelinned.

Rejseleder er Flemming Johannsen, tidligere højskolelærer og erfaren vandreleder. Derudover deltager vandreguider.

Programmet: Dette er en overordnet plan for ugen, men programmet og turene bliver løbende tilpasset efter vejret og holdets formåen. Der er rigtig mange fine vandremuligheder i området.

Opsamling:  Fredericia Station, Vejle Transportcenter, Århus/Tilst pendlerparkeringsplads, Randers/Info-Teria Gudenå Øst, Aalborg/pendlerparkeringspladsen på Th. Sauersvej (afkørsel 26), Hirtshals.

Øvrigt: Rejsen gennemføres ved mindst 24 deltagere. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifond reg. nr. 1626. Prisen er beregnet efter kendte skatter og afgifter den 29.09.2023. Der tages forbehold for ændringer skatter, valuta, moms og afgifter.

Rejsen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad. Alle velkommen.
Se kort over rejsen her
Se information om rejsemålet her

Info om rejsemålet

Vi bor på norsk fjeldstue der i 1993 blev overtaget af en stor gruppe danske familier, som efterfølgende har gennemrestaureret stedet fra A-Z. Fjeldhytten ligger utrolig smukt i 950 meters højde og er omgivet at et varieret fjeldterræn og med udsigt til Gaustatoppen, som er et af de højdepunkter vi skal stifte bekendtskab med i ugens løb.