fbpx

Det nordlige Portugal - en rejse med højskolepræg Porto, Dourodalen, Guimares, Braga

Rejsen har et stort præg af højskole – med 2 foredrag, fællessang og godt samvær i kombination med daglige udflugter til historiske, kulturelle og samtidsoplevelser. Foredragsholder Erik Albrechtsen er erfaren og vidende rejseleder. Han har stort lokalkendskab og højt fagligt niveau. Rejsen går til området omkring Porto, Minho regionen – nationens vugge. Her møder man venlige mennesker, naturen står frodig, byerne er smukke med deres mange kolonibygninger, Der er fokus på oplevelser i lokalområdet og programmet indholder flere unikke besøg, man ikke kan besøge som almindelig turist - bla. besøg på en korkfabrik (vinpropper) og en lokal landmand demonstrerer, hvordan man samler og håndterer tang, der bruges som gødning på grøntsagsmarkerne. Daglige udflugter til bla. Douro-floden med vinstokke på stejle terrasse-marker (Unesco). Til Portos gamle bydel (UNESCO), til småbyer med den særprægede portugisiske byggeskik med kakkelfacader, historiske besøg ved Portugals vugge i Guimares, San Francisco Katedralen, rokokotrappen Bom Jesus, Børsen i Porto, Mateus Herregården. Smagsprøver og fortælling om portvinen og den lokale friske vinho verde. To foredrag: "Dansk-portugisiske forbindelser fra vikingetiden til i dag“ samt ”Henrik Søfareren – den portugisiske prins bag opdagelsesrejserne, der ændrede verden for altid”. Alle nætter bor man på et godt hotel lige ud til Atlanterhavet med et dygtigt og hjerteligt personale. Alt inkluderet: alle udflugter, entréer, rejseleder, mere end halvpension. Portugals areal er ca dobbelt så stort som Danmark og indbyggerantallet ca 10 mio – inkl Madeira og Azorerne. Portugals historie er fuld af kontaster - fra ludfattig provins til stenrig kolonimagt med utallige besiddelser over hele verden. Fra diktatur til demokrati. Landets storhedstid opstod med søfarerne, der i 1400 og 1500 tallet koloniserede lande verden over: Angola og Mozambique, Brasilien, Macao i Kina, fiskestationer ved New Foundland, kystbyer i Kina osv osv. En stor del af verdenshandlen lå i Portugals hænder. Indtægterne var enorme og udgifterne ligeså. Diktatoren Salazar styrede Portugal med hård hånd i perioden 1932-69. Landet forarmedes gradvist i hans regeringsperiode og der udbrød kolonikrige i de portugisiske besiddelser, som i sidste ende førte til diktaturets fald. Demokrati opnåedes i 1974 og i 1986 kom landet med i EF. Immigrationen blandt unge er pt meget stor – portugisisk tales fortsat i de gamle kolonier og mange har familie i landene, så det er fristende at finde en fremtid i det fremmede. Velkommen!
Tidspunkt13. sep - 20. sep 2023
Pris11.750,00 DKK
Enkeltvær.+1.090,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse fra Kastrup
Hotel Santo Andre
Aftenudrejse med fly fra Kastrup til Porto. Kørsel til hotellet, der ligger ca 40 minutters kørsel nord for Porto. Hotellet ligger med panoramaudsigt til det store og kraftfulde Atlanterhav. Det eneste, der adskiller hotellet fra stranden er en træbeklædt strandpromenade (en del af pilgrimsruten til Santiago de Compostela i Spanien), der lokker til spadsereture i den friske luft. Hotellet ligger dejligt ugeneret mellem grøntsagsmarker og natur. Hotellet har et uopvarmet poolområde og gode fællesområder både ude og inde.
Dag 2
Velkommen og intro. Guimares (UNESCO) og Bom Jesus. Aften: Portvinssmagning
Bom Jesus
Efter morgenmaden på hotellet, samles gruppen til en morgensang og en intro til ugens oplevelser. Kl. 10 stiger alle i bussen og kører gennem frodige grøntsagmarker og små vinmarker den korte vej til middelalderbyen Guimaraes, også kaldt Portugals vugge. Her gjorde grev Afonso Henriques starten af 1100-tallet sig fri af de spanske lensherrer. De næste 20 år kæmpede han mod muslimske maurere syd for Guimares – og som han vandt land opstod Portugal, navngivet efter hans oprindelige grevskab. Guimares blev dengang landets første hovedstad. Vi får et indtryk af den historiske bydel. Ved Bom Jesus nær Braga tager vi den stejle tandhjulsbane op til kirken med den utrolig smukke trappe i barokstil med kapeller, fontæner, fantasifulde skulpturer og stram symmetri – en fremstilling af Via Dolorosa. Herefter hjemkørsel til hotellet og tid til afslapning. Før middagen afholder rejselederen portvinssmagning på hotellet. I smager på de delikate dråber, der findes i både hvide, rosa og mørke udgaver, og hører om hvad begreberne tawny, vintage, ruby og colheita betyder.
Dag 3
Korkproduktion og portvin i Vila Nova da Gaia. Aften: fællessang
Portugal sidder på ca 70% af verdenshandlen af kork. De store plantager med korkeg ligger i det sydlige Portugal, men en stor del af forarbejdningen foregår på kork-forædlingsfabrikkerne lige syd for Porto. Vi besøger en produktion – en spændende oplevelse. I Vila Nova da Gaia på den sydlige brink af Douro floden ligger den smukke Dom Luis 1 bro og de mange kendte portvinshuse. Portvinen produceres i portvinshusene i Porto, men druerne til produktionen dyrkes langt oppe ad Douro-floden. Portvinen opstod ved en tilfældighed, da man gerne ville fragte god vin til bla. England. For at vinen ikke skulle overgære stoppede man gæringen ved at tilsætte druesprit, og portvinen var en realitet. Frokost og lidt tid til på egen hånd i Vila Nova da Gaia – mulighederne er mange. Man kan besøge et af de kendte portvinshuse, man kan slå sig ned og nyde udsigten til gamle portvinsbåde, UNESCO havnefronten og floden Douro. Eller gøre rejselederen følgeskab og spadsere over broen Dom Luis 1 med to dæk. På vejen hjem til hotellet stoppes i Vila do Conde, hvor en nybygget caravelle ligger ved molen – den type skib søfarerne opdagede verden i. Før middagen mødes alle til ca en ½ times sang.
Dag 4
Foredrag: Henrik Søfareren. Tanghøst, lokal kirke. Aften: vinho verde
Dagen starter med et spændende foredrag på hotellet ved rejseleder Erik Albrechtsen: ”Henrik Søfareren – den portugisiske prins bag opdagelsesrejserne, der ændrede verden for altid”. Herefter spadseres ca 1,5 km gennem et landskab med små grønsagslandbrug. Den lokale befolkning lykkes med at dyrke grønsager klods op ad Atlanterhavet i små drivhuse og på friland. Markerne gødes med tang opsamlet på stranden. Vi møder en lokal landmand på stranden, som på interessant vis demonstrerer, hvordan tangen indsamles og håndteres. Et dejligt møde med den lokale befolkning. Frokost på egen hånd på den nærliggende pæne strandcafé. Stedet er kendt for egnsretten fra Porto: Francesinha, der er en sandwich toppet med ost og et spejlæg samt en sauce af tomat og øl. Gåtur langs havet til den lille lokale kirke, som besøges. Herefter en dejlig eftermiddag med tid til afslapning ved hotellets pool eller mulighed for en god travetur på den portugisiske del af caminoen. Før middagen indbydes til at smage 1 glas vinho verde, den friske perlende hvidvin, der drikkes allerede det første år og kun produceres i dette område af Portugal.
Dag 5
Heldagstur i Dourodalen (UNESCO). Haven ved Mateus Herregården
I dag skal den smukke brede Douro-dal opleves på en heldagstur. Dagen byder på store landskabelige oplevelser på den smukke køretur mellem de bløde bjerge. Her står vinstokkene på smalle terrasser med lange rødder i skifer. Netop skiferundergrunden giver druerne den unikke smag til portvinen. Vi kører langs Douro-flodens bredder og gør stop i mindre by. Lille byvandring inden frokosten købes. Videre ad snoede veje gennem bjergene og vinmarkerne med imponerende udsigter til herregården Mateus – kendt fra de dråbeformede vinflasker. Vi oplever den fine barokhave. Middag på hotellet.
Dag 6
Porto (UNESCO). Børsen, Ribeira-kvarteret, San Francisco Kirken
Portugals næststørste by Porto (ca 1,3 mio indb.) er en livlig by med store smukke bygninger, kakkelbeklædte huse i fantastiske mønstre og farver samt smalle gyder. Bytur til seværdigheder i den historiske bymidte (UNESCO), bl.a. San Francisco-kirken og de smalle gader i Ribeira kvarteret ved Dourofloden. Porto har altid haft en stærk og dygtig borgerstand, der begav sig af med handel – herunder portvin. Men Porto har også udviklet sig til en driftig og moderne storby med innovation og produktion indenfor bl.a. IT- og medicoindustrien. I søfarertiden var det skibsbygning og proviantering. Omkring 1900 byggede storkøbmændene den imponerende børs ”Palacio da Bolsa”, som vi besøger med lokalguide. Frokost og tid på egen hånd, hvor vi kan anbefale at se hovedbanegården med de store smukke blå-hvide kakkelmalerier på husfacader (azulejos), der er så typiske for Portugal. Rejselederen vil være behjælpelig. Middag.
Dag 7
Foredrag: Dansk-portugisiske forbindelser. Viana do Castello. Afslutningsmiddag med musik
Porto kirke, fantastisk smuk
Dagen starter med et foredrag ved Erik Albrechtsen med titlen ”Dansk-portugisiske forbindelser fra vikingetiden til i dag“. Herefter udflugt nordpå til kystbyen Viana do Castello; en by ved Lima flodens udmunding med et spændende mix af gamle kvarterer og helt moderne arkitektur. Over byen ligger kirken Santa Luzia, bygget for kun 80 år siden. Herfra er der en fantastisk udsigt. En god frokost nydes på et arkitektonisk moderne business hotel. Lille byvandring og tid på egen hånd til at opleve midtbyen - man kan fx besøge klædetøjsmuseet, lade sig friste i butikkerne, gå langs floden, nyde arkitektur eller nyde en kop kaffe. Før middagen mødes man til en aperitif og en sang inden afslutningsmiddag med musik.
Dag 8
Hjemrejse Porto-Kastrup.
Udsigt fra hotellet
Morgenmad og udtjek. Med fly retur til Kastrup. Mange gode oplevelser rigere.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

Inkluderet: - Fly Kastrup – Porto t/rt - 7 nætter på Hotel Estalagem Santo André - Dansk rejseleder, tolk, foredragsholder - Alle udflugter og besøg - Bus i Portugal inkl. vejafgifter og parkering alle dage - Skatter, afgifter og bidrag til Rejsegaranti fonden samt EU Ansvarsforsikring - Foredrag: ”Dansk-portugisiske forbindelser fra vikingetiden til i dag“ - Foredrag: ”Henrik Søfareren – den portugisiske prins bag opdagelsesrejserne, der ændrede verden for altid”. - Aftenprogram flere dage Inkluderede måltider i Portugal: - 6 x middagsbuffet. Sidste aften: aperitif, middagsbuffet og musik - 1 x frokostbuffet - 7 x morgenbuffet på hotellet - 1 x et glas vinho verde før maden Inkluderede entréer og rundvisninger: - billet til tandhjulsbane Bom Jesus - entré og rundvisning Børsen i Porto - entré Katedral San Francisco - portvinssmagning og fortælling (hotellet) - entré til haven ved Mateus Herregården - lokal bonde fortæller om tanghøst - besøg på korkfabrik
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Øvrige drikkevarer og måltider, drikkepenge (beregn ca 20€ pr person), turistskat ca 1€ pr person/nat og private forsikringer.
Se bemærkninger her

Bemærkninger

Hotel: Hotel Estalagem Santo André ligger dejlig ugeneret helt ud til Atlanterhavet. Udendørs pool. Alle værelser med eget bad, toilet, tv, safetybox. Værelser af uens indretning. Gode fællesarealer både ude og inde. Restaurant med panoramaudsigt til havet. Bar. Øvrigt: Rejsen er beregnet d. 28.02.2023 ved minimum 20 gæster og max 36 gæster. Ret til mindre ændringer forbeholdes. Der tages forbehold for ændringer i valutakurser, skatter, moms og afgifter. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifonden nr. 1626. Rejsen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad. Alle er velkommen. Det er den rejsendes ansvar at opfylde indrejse- og opholdskrav på rejsemålet. Mols Rejser følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger. I tilfælde af aflysning returneres det indbetalte beløb. Fysik: De historiske bykerner har ujævn flisebelægning og er bakkede. Man skal være helt selvhjulpen.