fbpx

Det nordlige Portugal - interessant rejse for nysgerrige livsnydere Porto, Dourodalen, Guimares, Braga

Fremtiden tegner lys for Portugal. Venlige mennesker tager imod overalt, naturen står frodig, og byerne er smukke med deres mange kolonibygninger. Atlanterhavet leverer friske fisk i store mængder, og det gode stille liv leves. Portugal er et dejligt turistmål. Denne rejse går til det nordligste Portugal omkring Porto, også kaldt Minho regionen – Portugals arbejdsomme hjørne og nationens ”vugge”.

Portugals areal er ca. dobbelt så stort som Danmark og indbyggerantallet ca. 10 mio inkl. Madeira og Azorerne. Landets storhedstid opstod med søfarerne, der i 1400- og 1500-tallet koloniserede lande verden over: Angola og Mozambique, Brasilien, Macao i Kina, fiskestationer ved New Foundland, kystbyer i Kina osv. En stor del af verdenshandlen lå i Portugals hænder. Indtægterne var enorme og udgifterne ligeså.

I størstedelen af 1900-tallet styrede diktator og fascist Salazar landet med en forarmet økonomi til følge. Landet opnåede demokrati med nellike-revolutionen i 1974, og i 1986 kom landet med i EF med bedre økonomi til følge. Landet var ligesom Grækenland i en stor krise efter 2008, og modtog en stor hjælpepakke af EU. Det udnyttede Portugal til at få pustet liv i økonomien, og på trods af udfordringer går det den rigtige vej.

Daglige udflugter til bl.a. Douro-floden med vinstokke på stejle terrasse-marker (UNESCO). Til Portos gamle bydel (UNESCO), til småbyer med den særprægede portugisiske byggeskik med kakkel-facader, historiske besøg ved Portugals vugge i Guimares, San Francisco Katedralen, rokokotrappen Bom Jesus, Børsen i Porto, Mateus Herregården. Smagsprøver og fortælling om portvinen og den lokale friske vinho verde.

Alle nætter bor man på et godt hotel lige ud til Atlanterhavet med et dygtigt og hjerteligt personale. Alt inkluderet: alle udflugter, entréer, rejseleder, helpension på nær 2 frokoster.

Læserrejse Kristeligt Dagblad. Alle velkommen.
Tidspunkt25. maj - 01. jun 2024
Pris12.940,00 DKK
Enkeltvær.+1.290,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse fra Billund
Hotel Santo Andre
Afgang med dirkete aftenfly Billund-Porto. Kørsel til hotellet, der ligger ca 40 minutters kørsel nord for Porto. Hotellet ligger med panoramaudsigt til det store og kraftfulde Atlanterhav. Det eneste, der adskiller hotellet fra stranden er en træbeklædt strandpromenade (en del af pilgrimsruten til Santiago de Compostela i Spanien), der lokker til spadsereture i den friske luft. Hotellet ligger dejligt ugeneret mellem grøntsagsmarker og natur. Afstand til små caféer er ca 500 m. Hotellet har et uopvarmet poolområde og gode fællesområder både ude og inde.
Dag 2
Guimares og Bom Jesus
Bom Jesus
Morgenmad på hotellet. Gennem frodige grøntsagmarker og små marker med vin kører vi den korte vej til middelalderbyen Guimaraes (UNESCO), også kaldt Portugals vugge. Her gjorde grev Afonso Henriques starten af 1100-tallet sig fri af de spanske lensherrer. De næste 20 år kæmpede han mod muslimske maurere syd for Guimares – og som han vandt land opstod Portugal, navngivet efter hans oprindelige grevskab. Guimares blev dengang landets første hovedstad. Vi får et indtryk af den historiske bydel efterfulgt af frokost. Ved Bom Jesus nær Braga tager vi den stejle tandhjulsbane op til kirken med den utrolig smukke trappe i barokstil med kapeller, fontæner, fantasifulde skulpturer og stram symmetri – en fremstilling af Via Dolorosa. Herefter hjemkørsel til hotellet og tid til afslapning før middagen.
Dag 3
Viana do Castello. Besøg på vingård med den boblende friske vinho verde
Udflugt nordpå til kystbyen Viana do Castello; en by ved Lima flodens udmunding med et spændende mix af gamle kvarterer og helt moderne arkitektur. Over byen ligger kirken Santa Luzia, bygget for kun 80 år siden. Herfra er der en fantastisk udsigt. Også lidt tid på egen hånd i byen – f.eks. kan man besøg klædetøjsmuseet, kigge i butikker eller nyde en kop kaffe. Herefter besøger vi en lokal vingård, der producerer vinho verde, den lokale friske, boblende vintype, der drikkes allerede første år og kun produceres i dette område. Smagsprøver inkl. snacks udgør en let frokost. Rundvisning og fortælling om produktionen. På vejen hjem gør vi stop i Vila do Conde, hvor en nybygget caravelle ligger ved molen – den type skib søfarerne opdagede verden i. Middag på hotellet.
Dag 4
Korkproduktion og portvinshuse i Vila Nova da Gaia
Portugal sidder på ca. 70% af verdenshandlen af kork. De store plantager med korkeg ligger i det sydlige Portugal, men en stor del af forarbejdningen foregår på kork-forædlingsfabrikkerne i Vila Nova da Gaia på den sydlige brink af Douro floden. Vi besøger en produktion – og nyder efterfølgende en frokost på egen hånd. Den smukke Dom Luis 1 bro og de mange kendte portvinshuse ligger her. Rejselederen vil tilbyde en spadseretur på den smukke jernbro Dom Luis 1 bro med 2 dæk. Eller man kan slå sig ned og nyde udsigten til gamle portvinsbåde, UNESCO havnefronten og floden Douro. Orienterende køretur hjemad. Fælles middag.
Dag 5
Heldagstur til Douro-dalen. Portvinssmagning
I dag skal den smukke brede Douro-dal opleves på en heldagstur. Portvinen produceres i portvinshusene i Porto, men druerne til produktionen dyrkes langt oppe ad Douro-floden. Her står vinstokkene på smalle terrasser med rødderne i skifer. Og det er netop skiferen, der giver druerne den unikke smag til portvinen. Portvinen opstod ved en tilfældighed, da man gerne ville fragte god vin til bla. England. For at vinen ikke skulle overgære stoppede man gæringen ved at tilsætte druesprit – og portvinen var en realitet. Vi kører langs Douro-flodens bredder til Pinhao. Frokost i Pinhao. Vi kører herefter en smuk vej gennem bjergene og vinmarkerne til herregården Mateus – kendt fra de dråbeformede vinflasker. Vi oplever den fine barokhave. Fortælling om portvinen, og vi smager på de delikate dråber, der findes i både hvide, rosa og mørke udgaver, og hører om hvad begreberne tawny, vintage, ruby og colheita betyder. Hjemkørsel gennem smukke bjergområder. Middag på hotellet.
Dag 6
Grøntsagsbonde
Denne formiddag skal vi besøge områdets pilgrimskirke, høre historien om kirken og synge et par sange. Derefter skal vi opleve noget specielt strand-portugisisk. I området omkring hotellet er der enkelte lokale bønder, som indsamler tang. En af dem kommer og fortæller os om og demonstrerer, hvordan tangen indsamles og håndteres. Frokost på hotellet og resten af dagen fri, så der er tid til at nyde hotellet, bade i poolen eller gå en tur på caminoen. Middag på hotellet.
Dag 7
Porto. Afslutningsmiddag
Porto kirke, fantastisk smuk
Portugals næststørste by Porto (ca 1,3 mio indb.) er en livlig by med store smukke bygninger, kakkelbeklædte huse i fantastiske mønstre og farver samt smalle gyder. Bytur i bus til seværdigheder i den historiske bymidte (UNESCO), bl.a. San Francisco-kirken og de smalle gader i Ribeira kvarteret ved Dourofloden. Porto har altid haft en stærk og dygtig borgerstand, der begav sig af med handel – nu til dags tekstil-, sko- og fiskekonserves. I søfarertiden var det skibsbygning og proviantering og frem mod omkring 1900 byggede storkøbmændene den imponerende børs ”Palacio da Bolsa”, som vi besøger med lokalguide. Frokost på egen hånd og tid til at kigge sig omkring. Vi kan anbefale at se hovedbanegården med de store smukke azulejos (blå-hvide kakkelmalerier på husfacader), der er så typiske for Portugal. Rejselederen vil være behjælpelig. Afslutningsmiddag på hotellet med aperitif og dj-musik.
Dag 8
Hjemrejse Porto-Billund.
Udsigt fra hotellet
Morgenmad og udtjek. Med fly retur til Billund. Mange gode oplevelser rigere.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

Inkluderet:
- Fly Billund – Porto t/rt
- 7 nætter på Hotel Estalagem Santo André
- Dansk rejseleder og tolk
- Alle udflugter og besøg
- Bus i Portugal inkl. vejafgifter og parkering alle dage
- Skatter, afgifter og bidrag til Rejsegarantifonden samt EU-ansvarsforsikring

Inkluderet forplejning samt drikke i Portugal:
- Daglig morgenbuffet på hotellet
- 3 x frokost på caféer inkl. 1 drik (2 retter)
- 1 x frokostsnack på vinho verde gård
- 6 x middagsbuffet inkl. 1/4 vin eller øl/vand

Inkluderede entréer og rundvisninger:
- Billet til tandhjulsbane Bom Jesus
- Entré og rundvisning Børsen i Porto
- Entré Katedral San Francisco
- Fortælling og prøvesmagning portvin
- Entré til haven ved Mateus Herregården
- Lokal grøntsagsbonde inkl. tolk
- Lokal bonde fortæller om tanghøst inkl. tolk
- Besøg i korkproduktion
- Vinsmagning og snacks på vingård med vinho verde. Fortælling og rundvisning
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke


- Øvrige drikkevarer og måltider
- Drikkepenge (beregn ca. 20€ pr person)
- Turistskat ca. 1€ pr person/nat
- Private forsikringer
Se bemærkninger her

Bemærkninger

Hotel:
Hotel Estalagem Santo André ligger dejlig ugeneret helt ud til Atlanterhavet. Udendørs pool og stor terrasse.
Alle værelser med eget bad, toilet, tv, safetybox. Værelser af uens indretning.
Gode fællesarealer både ude og inde. Restaurant med panoramaudsigt til havet. Bar.

Øvrigt:
- Rejsen er beregnet den 20. december 2023 ved minimum 24 gæster.
- Ret til mindre ændringer forbeholdes.
- Der tages forbehold for ændringer i valutakurser, skatter, moms og afgifter.
- Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifonden nr. 1626.
- Det er den rejsendes ansvar at opfylde indrejse- og opholdskrav på rejsemålet.
- Mols Rejser følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
- I tilfælde af aflysning returneres det indbetalte beløb.

Fysik:
- De historiske bykerner har ujævn flisebelægning og er bakkede.
- Man skal være helt selvhjulpen.