fbpx

Gotland fra nord til syd, rundrejse Den store Gotlandstur, få pladser

Oplev en perlerække af Gotlands højdepunkter i et fantastisk program med ophold to forskellige steder (i Visby og i Hemse på Gotlands Folkhögskole). En rejse med fokus på øens storhedstid i middelalderen samt den enestående varierede natur. Gennem hele programmet er vi sikret bredt og fagligt funderet viden med dansk rejseleder. Gotland er på størrelse med Fyn, men kun få steder i verden findes en så koncentreret rigdom af historiske minder, særegen natur og spændende kulturmiljøer. Rejsen spænder geografisk fra Fårö i nord med golde stenørkner og meterhøje raukaer til Hoburgen i syd med milde bugtende marker og vilde blomsterenge. Fra øst til vest varierer kysterne fra flad sandstrand til dramatiske lodrette klippekyster. I sommerhalvåret blomstrer over 30 arter vilde orkideer. Blomstringen topper i juni måned. Gotlands geologiske oprindelse blotlægger 8 ”tidszoner” ved overfladen og gør øen til et paradis for fossilsamlere. Visby er af Unesco kåret til Nordens bedst bevarede middelalderby med en fuldstændig intakt bymur, brolagte gader og en historisk bykerne, der vidner om Hansa-tiden og de mere end 300 år på danske hænder. På Gotland har man fundet nogle af Nordens mest betydningsfulde vikingeskatte, og på Nationalmuseet Gotlands Fornsal findes bl.a. enorme mængder af sølv fra perioden. Oplev også vidtstrakte kyster, fugleliv, historiske kirker. Undervejs stifter vi også bekendtskab med bl.a. Asger Jorn, Ingmar Bergman og fuglemaleren Lars Jonsson.
Tidspunkt14. jun - 20. jun 2024
Pris11.350,00 DKK
Enkeltvær.+1.775,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Opsamling gennem DK, Visby
Første opsamling ved Musikhuset i Århus ca. kl. 6:00. Kørsel og opsamling gennem Danmark (se opsamlingsliste på bagsiden). Forventet sidste opsamling er ved Ørestad Station omkring kl. 12:00. Rejsen fortsætter over Øresundsbroen gennem Sverige til Oskarshamn, hvor vi kl. 20:10 sejler med færgen til Visby. Ankomst til Visby kl. 23:05. Indkvartering på hotel i Visby. Her bor vi 3 nætter.
Dag 2
Byvandring Visby, Museet Fornsalen
For dem der har lyst, starter vi med at gå til Visby Havnebad for at tage en frisk morgendukkert i Østersøen inden morgenmaden. I dag skal Visby opleves. Vi lægger ud med en byvandring gennem den gamle indre stad. Foruden resterne af Valdemar Atterdags borg besøger vi Almedalen, Sct. Maria Domkirke, flere kirkeruiner i centrum. Vi besøger også den lille Botaniske Have. Sidst på formiddagen besøg og rundvisning på Nationalmuseet Gotlands Fornsal med bl.a. de unikke sølvfund fra vikingetiden og den spændende udstilling om Valdemar Atterdag. Frokost på egen hånd i det gamle centrum eller på museets café. Om eftermiddagen mødes de, der har lyst til en fælles gåtur langs byens ringmur. Turen rundt om muren er knap 4 km i sin fulde længde – men man kan afkorte gåturen ved f.eks. at gå ind ad Söderport til den hyggelige forretningsgade Adelsgata. Fælles middag på hotellet.
Dag 3
Fårö rundt, raukaer, Ingmar Bergman
Mulighed for morgendukkert. Vi kører mod nord til den spændende lille ø Fårö. Øen er tyndt befolket indtil midten af juli måned, hvor utallige badeturister besøger øen. Fårö har Gotlands mest golde, nøgne og barske natur. De åbne vidder er umiskendeligt præget af vind og vejr, og befolkningen har i århundreder indrettet sig efter de nøjsomme vilkår. Vi starter med besøg i Fårö Kirke, hvor Ingmar Bergman ligger begravet. Herefter kører vi langs den kalkhvide vestkyst til den helt afsidesliggende fiskerflække Helgumannen med huse placeret direkte på strandbredden. Vi oplever de unikke Langhammars rauker, der troner op som kæmpe kalkskulpturer. I skyggen af raukerne spiser vi vores picnicfrokost. Videre til Sudersand, hvor Oluf Palme havde sommerhus, og hvor han ved en tilfældighed grundlagde traditionen for den svenske udgave af Folkemødet: Almedalsugen. Her er mulighed for at bade. Derefter hjemkørsel til Visby. Middag og aften på egen hånd. Man kan selv finde en hyggelig restaurant til middagen, eller man er velkommen til at gøre rejselederen selskab.
Dag 4
Bläse Kalkbrud, Bunge friluftsmuseum, Källunge Kirke, Hemse. Aftenkaffe på stranden.
Mulighed for morgendukkert. Efter morgenmaden pakker vi bussen med vores bagage, og kører til den nordlige del af øen. Besøg ved Bläse Kalkbruds Museum, der fortæller historien om Gotlands vigtige stenindustri. I 1600-tallet blomstrede eksporten af brændt kalk til bl.a. Danmark og Tyskland op - og toppede i første halvdel af 1900, hvor der var ikke færre end 30 stenbrud i det nordlige Gotland. Stenbrud er stadig en vigtig indtægtskilde for Gotland. Dernæst besøger vi Bunge Museum, der er Gotlands største frilandsmuseum med mange egnstypiske gårde og bygninger fra gotlandsk middelalder. Der er mulighed for at købe frokost ved museet. Herefter er der er tid på egen hånd til at nyde frilandsmuseet og eventuelt en kop kaffe i den nærliggende café. På vej sydpå kører vi gennem Gotlands næststørste by, havnebyen og erhvervsbyen Slite – det historiske Visbys diametrale modsætning. Slite Cementa (cement) er øens største erhverv. Stop ved Källunge Kirke, der har aner tilbage til 1100-tallet, inden vi ankommer til Folkehøjskolen i Hemse sidst på eftermiddagen. Her bor vi 3 nætter. Indkvartering og fælles aftensmad på højskolen. Aftenudflugt med medbragt kaffe og kage til Dybvik Fiskerleje og aftengåtur langs stranden. Mulighed for at bade.
Dag 5
Lojsta Hall, Romakloster, Folhammer raukområde, Lye Kirke. Aften: Besøg på fåregård.
Morgenmad på højskolen - ved morgenbordet smører vi vores madpakke. Vi starter med et besøg i ”vores egen” kirke i Hemse, der ligger lige overfor vores højskole. Vi kører til Lojsta Hall – et spændende besøg i et gotlandsk langhus med sivtag. Vi fortsætter mod Roma Kloster, ruinerne af et gammelt cistercienserkloster fra 1100-tallet og den nærliggende kongsgård. Herfra køres til Folhammer raukeområde, hvor vi spiser madpakken. Vi får tid til at gå en tur på stranden. På vej mod Hemse køres til Gålrum gravfelt, hvor der står 7 stenskibssætninger. Ingen steder i Skandinavien ligger de forhistoriske spor så tæt som på Gotland. 350 skibssætninger fra bronze- og jernalderen findes endnu her. Tilbage på højskolen spiser vi fælles aftensmad, inden vi kører til en gård med gotlandske pelsfår. Fortælling og hygge - aftenkaffe medbringer vi fra skolen.
Dag 6
Grötlingbo og Asger Jorn, naturreservat, Vamlingbo og Lars Jonsson. Afskedsmiddag.
Dagens program starter i Grötlingbo Kirke, hvor den danske kunstmaler Asger Jorn ligger begravet. Vi går en tur ind på de fredede engarealer ved Fide med vilde blomster. Buskaffe ved Fide blomstereng. Vi fortsætter sydover til den lille hyggelige havn Vandburg og går de godt 3 km til fods gennem Holmhäller Naturreservat. I Holmhäller Natur-reservat ser vi imponerende rauker i vandkanten, sjældne planter, kaniner, fugle og det lille Holms Fiskerleje. Frokost købes på vandrehjemmet, der er beliggende i skoven. Vamlingbo præstegård er indrettet til museum for den verdensberømte fuglemaler Lars Jonsson – vi besøger den fine mindre udstilling. Også mulighed for at opleve Vamlingbo kirke samt naturcenteret ”Naturum”, der har en god lille udstilling om Gotlands fauna og geologiske opståen. Der er en café i præstegårdens gamle have, hvor der er mulighed for at købe eftermiddagskaffe. Tilbagekørsel med fotostop ved Hundlausar møller og besøg i Öja Kirke. Fælles afskedsmiddag på højskolen.
Dag 7
Hjemrejse
Efter morgenmad er der afgang til Visby, hvorfra der er færgeafgang kl. 11:10. Ankomst til Oskarshamn kl. 14:05. Herefter hjemkørsel gennem Sverige, over Øresundsbroen til opsamlingsstederne. Nødvendige toiletstop og pauser til køb af mad indlægges.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

Inkluderet i prisen: • 3 nætter på 3* hotel i Visby • 3 nætter på Gotlands Højskole i Hemse • Dansk rejseleder på hele rejsen • Mulighed for naturvandringer • Mange fagkulturelle informationer • Moderne dansk bus på hele rejsen • Broafgifter Storebælt og Øresund • Færgebillet Oskarshamn-Visby t/rt • Færgebillet Fårösund Inkluderet forplejning, mere en ¾ pension på Gotland: • 5 x morgenmad • 2 x picnic-frokostpakker • 4 x middage (1 på hotel, 3 på højskolen) • 3 x aftenkaffe • Buskaffe flere dage Entreer og rundvisninger • Byvandring i Visby ved rejselederen • Entré og rundvisning på Nationalmuseet Gotlands Fornsal • Entré Bläse Kalkmuseum • Entré Bunge Frilandsmuseum • Entré fuglemaleren Lars Jonssons Museum • Asger Jorns grav samt flere kirker • Entré og fortælling på gård med opdræt af gotlandske får.
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Drikkevarer, måltider på ud- og hjemrejse + 3 frokoster og 1 middag, forsikringer. Øvrige eventuelle entréer.
Se bemærkninger her

Bemærkninger

Logi: Hotellet i Visby er af god 3* kvalitet med pæne værelser i almindelig hotelstandard. Central beliggenhed. På Folkehøjskolen i Hemse bor vi i moderniserede pæne værelser – evt fordelt i flere fløje. Alle værelser har eget bad og toilet. Andre højskoleelever kan være til stede samtidig med vores gruppe. Højskolen er fordelt på flere bygninger, og værelserne kan ligge i op til 2. sal uden elevator. Højskolen serverer almindelig god svensk mad. Vi følger højskolens hverdag med tidlig aftensmad kl. 17:30 og senere aftenkaffe. Fysiske krav: Programmet indeholder by- og naturvandring, til tider på ujævnt terræn. Vi opholder os meget udendørs, så medbring fodtøj og påklædning efter forholdene. Ved hotelskift skal man selv kunne klare sin bagage. Højskolen har 2 etager uden elevator. Opsamling: Motorvejsafkørsel ved Århus (Tilst), Århus Musikhus, motorvejsafkørsler ved Skanderborg + Horsens + Vejle (DTC), Fredericia Banegård, motorvejsafkørsel ved Odense + Nyborg + Slagelse samt Ørestaden Station. Øvrigt: Programmet er tilrettelagt i samarbejde med Gotlands Højskole. Rejsen gennemføres ved min. 24 og max. 38 deltagere. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifond reg. nr. 1626 og vi følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Prisen er beregnet efter kendte skatter, afgifter samt valutakurs pr. 07.11.2023. Der tages forbehold for ændringer i valutakursen, skatter, moms, brændstofpriser og afgifter. Den ny færgeplan til Gotland offentliggøres i januar 2024 – og kan betyde ændringer i programmet. DEt er den rejsendes ansvar at opfylde indrejse- og opholdskrav på rejsemålet. I tilfælde af aflysning returneres det indbetalte beløb.
Se kort over rejsen her