fbpx

Gotland fra nord til syd, rundrejse 2024 Den store Gotlandstur

Dette er programmet og prisen for rejsen til Gotland i 2023.
Rejsen gentages i 2024. Tag gerne kontakt til os og bliv skrevet på listen over interesserede - så sender vi 2024-programmet til jer på mail, så snart det er klar. (forventet i november måned 2023)


Oplev en perlerække af Gotlands højdepunkter i et fantastisk program med ophold to forskellige steder (i Visby og i Hemse på Gotlands Folkhögskole). En rejse med fokus på øens storhedstid i middelalderenn samt den enestående varierede natur. Gennem hele programmet er vi sikret bredt og fagligt funderet viden med dansk rejseleder.

Gotland er på størrelse med Fyn, men kun få steder i verden findes en så koncentreret rigdom af historiske minder, særegen natur og spændende kulturmiljøer. Rejsen spænder geografisk fra Fårö i nord med golde stenørkner og meterhøje raukaer til Hoburgen i syd med milde bugtende agre og vilde blomsterenge. Fra øst til vest varierer kysterne fra flad sandstrand til dramatiske lodrette klippekyster. I sommerhalvåret blomstrer over 30 arter vilde orkideer. Blomstringen topper i juni måned. Gotlands geologiske oprindelse blotlægger 8 ”tidszoner” ved overfladen og gør øen til et paradis for fossilsamlere.

Visby er af Unesco kåret til Nordens bedst bevarede middelalderby med fuldstændig intakt bymur, brolagte gader og en historisk bykerne, der vidner om hansetiden og de mere end 300 år på danske hænder. På Gotland har man fundet nogle af Nordens mest betydningsfulde vikingeskatte, og på Nationalmuseet Gotlands Fornsal findes bl.a. enorme mængder af sølv fra perioden. Oplev også vidtstrakte kyster, fugleliv, historiske kirker. Undervejs stifter vi også bekendtskab med bl.a. Asger Jorn, Ingmar Bergman og fuglemaleren Lars Jonsson.

Tidspunkt01. jun - 02. jun 2024
Pris10.975,00 DKK
Enkeltvær.+1.195,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Opsamling gennem DK, Visby
Første opsamling ved Musikhuset i Århus ca. kl. 7.00. Kørsel og opsamling gennem Danmark (se opsamlingsliste på bagsiden). Forventet sidste opsamling er ved Ørestad Station omkring kl. 13.00. Rejsen fortsætter over Øresundsbroen gennem Sverige til Oskarshamn, hvor vi ca kl 20.00 sejler med færgen til Visby. Ankomst til Visby ved midnat. Indkvartering på hotel i Visby. Her bor vi 3 nætter.
Dag 2
Byvandring Visby, Museet Fornsalen
For dem der har lyst, starter vi med at gå til Visby Havnebad for at tage en frisk morgendukkert i Østersøen inden morgenmaden. I dag skal Visby opleves. Vi lægger ud med en byvandring igennem den gamle indre stad. Foruden resterne af Valdemar Atterdags borg besøger vi Almedalen, Sct. Maria Domkirke, flere kirkeruiner i centrum. Vi besøger også den lille Botaniske Have. Sidst på formiddagen besøg og rundvisning på Nationalmuseet Gotlands Fornsal med bl.a. de unikke sølvfund fra vikingetiden og den spændende udstilling om Valdemar Atterdag. Frokost på egen hånd i det gamle centrum eller på museets café. Om eftermiddagen mødes de, der har lyst til en fælles gåtur langs byens ringmur. Turen rundt om muren er knap 4 km i sin fulde længde – men man kan afkorte gåturen af ved f.eks. at gå ind ad Söderport til den hyggelige forretningsgade Adelsgata. Fælles middag på hotellet.
Dag 3
Fårö rundt, raukaer, Ingmar Bergman
Mulighed for morgendukkert. Vi kører mod nord til den spændende lille ø Fårö. Øen er tyndt befolket indtil midten af juli måned, hvor utallige badeturister besøger øen. Fårö har Gotlands mest golde, nøgne og barske natur. De åbne vidder er umiskendeligt præget af vind og vejr, og befolkningen har i århundreder indrettet sig efter de nøjsomme vilkår. Vi starter med besøg i Fårö Kirke, hvor Ingmar Bergman ligger begravet. Herefter kører vi langs den kalkhvide vestkyst til den helt afsidesliggende fiskerflække Helgumannen med huse placeret direkte på strandbredden. Vi oplever de unikke Langhammars rauker, der troner op som kæmpe kalkskulpturer. I skyggen af raukerne spiser vi vores picnicfrokost. Videre til Sudersand, hvor Oluf Palme havde sommerhus, og hvor han ved en tilfældighed grundlagde traditionen for den svenske udgave af Folkemødet: Almedalsugen. Her er mulighed for at bade. Derefter hjemkørsel til Visby. Middag og aften på egen hånd. Man kan selv finde en hyggelig restaurant til middagen, eller man er velkommen til at gøre rejselederen selskab.
Dag 4
Bläse Kalkbrud, Bunge friluftsmuseum, Källunge Kirke, Hemse. Aftenkaffe på stranden.
Mulighed for morgendukkert. Vi pakker bussen og tager frokostpakken med os til den nordlige del af øen. Besøg ved Bläse Kalkbruds Museum, der fortæller historien om Gotlands vigtige stenindustri. I 1600-tallet blomstrede eksporten af brændt kalk til bl.a. Danmark og Tyskland op - og toppede i første halvdel af 1900, hvor der var ikke færre end 30 stenbrud i det nordlige Gotland. Stenbrud er fortsat en vigtig indtægtskilde for Gotland. Herefter besøger vi Bunge Museum, der er Gotlands største frilandsmuseum med mange egnstypiske gårde og bygninger fra gotlandsk middelalder. Vi spiser den medbragte picnicfrokost, hvorefter der er fritid til at nyde frilandsmuseet og en kop kaffe i den nærliggende café. På vej sydpå kører vi gennem Gotlands næststørste by, havnebyen og erhvervsbyen Slite – det historiske Visbys diametrale modsætning. Slite Cementa (cement) er øens største erhverv. Stop ved Källunge Kirke, der har aner tilbage til 1100-tallet, inden vi ankommer til Folkehøjskolen i Hemse sidst på eftermiddagen. Her bor vi 3 nætter. Indkvartering og fælles aftensmad på højskolen. Aftenudflugt med medbragt kaffe og kage til Dybvik Fiskerleje og aftengåtur langs stranden. Mulighed for at bade.
Dag 5
Lojsta Hall, Romakloster, Folhammer raukområde, Lye Kirke. Aften: Besøg på fåregård.
Morgenmad på højskolen - ved morgenbordet smører vi vores madpakke. Vi starter med et besøg i ”vores egen” kirke i Hemse, der ligger lige overfor vores højskole. Efter besøget i kirken kører vi til Lojsta Hall – et gotlandsk langhus med sivtag, hvor vi gør et fotostop. Vi fortsætter mod Roma Kloster, ruinerne af et gammelt cistercienserkloster fra 1100-tallet og den nærliggende kongsgård. Pause i den lille café med glaspusteri. Vi fortsætter turen til Folhammer raukeområde, hvor vi spiser madpakken. Vi får tid til at gå en tur på stranden. På vej mod Hemse besøger vi Lye Kirke, hvis ældste del er fra 1100- tallet og har nogle af Nordens bedst bevarede serie-glasmalerier fra 1300-tallet. Tilbage på højskolen spiser vi fælles aftensmad, inden vi kører til en gård med gotlandske pelsfår. Fortælling og hygge - aftenkaffe medbringer vi fra skolen.
Dag 6
Grötlingbo og Asger Jorn, naturreservat, Vamlingbo og Lars Jonsson. Afskedsmiddag.
Dagens program starter i Grötlingbo Kirke, hvor den danske kunstmaler Asger Jorn (Cobragruppen) ligger begravet. Vi går en tur ind på de fredede engarealer ved Fide med vilde blomster og drikker formiddagskaffe ved kirken. Vi fortsætter sydover til den lille hyggelige havn Vandburg og går de godt 3 km til fods gennem Holmhäller Naturreservat. Her ser vi de imponerende rauker i vandkanten, sjældne planter, kaniner, fugle og det lille Holms Fiskerleje. Picnic frokost. Vamlingbo præstegård er indrettet til museum for den verdensberømte fuglemaler Lars Jonsson – vi besøger den fine mindre udstilling. Også mulighed for at opleve Vamlingbo kirke samt naturcenteret ”Naturum”, der har en god lille udstilling om Gotlands fauna og geologiske opståen. Café i præstegårdens gamle have. Tilbagekørsel med fotostop og kort gåtur ved Hundlausar møller og besøg i Öja Kirke. Fælles afskedsmiddag på højskolen.
Dag 7
Hjemrejse
Tidligt op og afgang med morgenfærge fra Visby. Morgenmad købes på færgen. Ankomst til Oskarshamn. Herefter hjemkørsel gennem Sverige, over Øresundsbroen til opsamlingsstederne. Nødvendige toiletstop og pauser til køb af mad indlægges.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

Inkluderet i prisen:
• 3 nætter på 3* hotel i Visby
• 3 nætter på Gotlands Højskole i Hemse
• Dansk rejseleder på hele rejsen
• Mulighed for korte naturvandringer
• Mange fagkulturelle informationer
• Moderne dansk bus på hele rejsen
• Broafgifter Storebælt og Øresund
• Færgebillet Oskarshamn-Visby t/rt
• Færgebillet Fårösund

Inkluderet forplejning, mere en ¾ pension på Gotland:
• 5 x morgenmad
• 4 x picnic-frokostpakker
• 4 x middage (1 på hotel, 3 på højskolen)
• 3 x aftenkaffe
• Buskaffe flere dage

Entreer og rundvisninger
• Byvandring i Visby ved rejselederen
• Entré og rundvisning på Nationalmuseet Gotlands Fornsal
• Entré Bläse Kalkmuseum
• Entré Bunge Frilandsmuseum
• Entré fuglemaleren Lars Jonssons Museum
• Entré Asger Jorns grav samt flere kirker
• Entré og fortælling på gård med opdræt af gotlandske får.

Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Drikkevarer, måltider på ud- og hjemrejse + 1 frokost og 1 middag, forsikringer. Øvrige eventuelle entréer.

Se bemærkninger her

Bemærkninger

Logi: Hotellet i Visby er af god 3* kvalitet med pæne værelser i almindelig hotelstandard. Central beliggenhed.

På Folkehøjskolen i Hemse bor vi i moderniserede pæne værelser – evt fordelt i flere fløje. Alle værelser har eget bad og toilet. Andre højskoleelever kan være til stede samtidig med vores gruppe. Højskolen er fordelt på flere bygninger, og værelserne kan ligge i op til 2. sal uden elevator. Højskolen serverer almindelig god svensk mad. Vi følger højskolens hverdag med tidlig aftensmad er kl 17.30 og senere aftenkaffe.

Fysiske krav: Programmet indeholder by- og naturvandring, til tider på ujævnt terræn. Vi opholder os meget udendørs, så medbring fodtøj og påklædning efter forholdene. Ved hotelskift skal man selv kunne klare sin bagage. Højskolen har 3 etager uden elevator.

Opsamling: Motorvejsafkørsel ved Århus (Tilst), Århus Musikhus, motorvejsafkørsler ved Skanderborg + Horsens + Vejle (DTC), Fredericia Banegård, motorvejsafkørsel ved Odense + Nyborg + Slagelse samt Ørestaden Station.

Øvrigt: Programmet er tilrettelagt i samarbejde med Gotlands Højskole. Rejsen gennemføres ved min. 24 og max. 38 deltagere. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifond reg. nr. 1626 og vi følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Prisen er beregnet efter kendte skatter, afgifter d.  12.10.2022. Der tages forbehold for ændringer i skatter, valuta, moms og afgifter. Den ny færgeplan til Gotland offentliggøres i januar 2023 – og kan betyde ændringer i programmet. 
Vi anbefaler, at man er færdigvaccineret mod corona. Ikke-vaccinerede er velkommen men skal selv sørge for at indfri relaterede krav.
I tilfælde af aflysning returneres det indbetalte beløb.

Se kort over rejsen her