fbpx

Den store Gotlandstur 2023 Gotland fra nord til syd

Vi gentager denne rejse-succes og arrangerer igen Den store Gotlandsrejse i 2023. Nedenstående program og pris er fra rejsen i juni 2022. Bliv gerne skrevet op til at modtage 2023-programmet, så snart vi har det klar i løbet af efteråret. Vi oplever stor efterspøgsel på alle vore Gotlandsrejser

Oplev en perlerække af Gotlands højdepunkter i et fantastisk program med ophold to forskellige steder (Visby og Hemse på Gotlands Folkhögskole) og fokus på historie og den enestående varierede natur. Gennem hele programmet er vi sikret bredt og fagligt funderet viden med dansk rejseleder.

Gotland er på størrelse med Fyn, men kun få steder i verden findes en så koncentreret rigdom af historiske minder, særegen natur og spændende kulturmiljøer. Rejsen spænder geografisk fra Fårö i nord med golde stenørkner og meterhøje raukaer til Hoburgen i syd med milde bugtende agre og vilde blomsterenge. Fra øst til vest varierer kysterne fra flad sandstrand til dramatiske lodrette klippekyster. I sommerhalvåret blomstrer over 30 arter vilde orkideer. Blomstringen topper i juni måned. Gotlands geologiske oprindelse blotlægger 8 ”tidszoner” ved overfladen og gør øen til et paradis for fossilsamlere.

Visby er af Unesco kåret til Nordens bedst bevarede middelalderby med fuldstændig intakt bymur, brolagte gader og en historisk bykerne, der vidner om hansatiden og de mere end 300 år på danske hænder. På Gotland har man fundet nogle af Nordens mest betydningsfulde vikingeskatte, og på Nationalmuseet Gotlands Fornsal findes bl.a. enorme mængder af sølv fra perioden.
Oplev også vidtstrakte kyster, fugleliv, historiske kirker. Undervejs stifter vi også bekendtskab med bl.a. Asger Jorn, Ingmar Bergman, Carl von Linné og fuglemaleren Lars Jonsson.
Tidspunkt08. jun - 14. jun 2022
Pris10.325,00 DKK
Enkeltvær.+1.195,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Opsamling gennem DK, Hemse
Første opsamling ved Musikhuset i Århus ca kl 7.00. Kørsel gennem Danmark. Forventet sidste opsamling er ved Ørestad Station omkring kl 13. Vi kører videre over Øresundsbroen gennem Sverige til Oskarshamn, hvor vi sejler med færgen til Visby ca kl 20. Ankomst Visby ved midnat. Ca 1 times kørsel til Højskolen i Hemse, der ligger midt på det sydlige Gotland. Vi bor 3 nætter i Hemse.
Dag 2
Det østlige Gotland. Gotlandske får
Morgenmad og madpakkesmøring. Vi spadserer en tur til Hemse Kirke. Udflugt til det østlige Gotland og området Östergarn. Vi kører til plateauet ved Torsburgen, der er en indlandsklint og et af øens højeste punkter. Her blev i vikingetiden anlagt en fornborg, der fra naturens side afgrænset af stejle klinter på 3 sider. Herfra fortsætter vi ud på ”næsen” af Gotland til Östergarnslandet, hvor vi holder frokostpause (madpakker) i bugten ved fiskerflækken Katham-marsvik. Mulighed for en kort vandring op på knuden, Grogarnshovedet. Vi fortsætter ned ad østkysten til Folhammar på østkysten, hvor vi ser en hel ”skov” af kalkstensraukaer ved vandet. Aftensmad på højskolen. Aftentur med gårdbesøg ved en avler af got-landske får. Aftenkaffe medbragt fra skolen.
Dag 3
Asger Jorn, sydlige Gotland, foredrag
I dag går turen til Gotlands allersydligste spids, kaldet Hoburgen. På vejen dertil besøger vi Grötlingbo Kirke, hvor Asger Jorn ligger begravet. Vi standser også ved Fide Kirke og de nærliggende engarealer med vilde blomster. Vi fortsætter sydover til raukaområdet ved Holmhollar, hvor vi spiser den medbragte frokost. Hvis vi er heldige rammer vi lige perioden, hvor området er fuldstændig ”blåt” af den vilde blomst ved navn slangehoved. Ved det karakteristiske Hoburgen kører vi lidt op langs kysten. Ruten bringer os lidt ind i landet igen til Vämlingbo præstegård, der nu er indrettet til museum for den verdensberømte fuglemaler Lars Jonsson. Man kan også se Vämlingbo kirke, naturcenteret eller tage en kop kaffe i caféen. Tilbagekørsel og aftensmad på højskolen. Aftenforedrag om ”Gotland nu” ved en af højskolens lærere.
Dag 4
Slite, Bunge Museum, Bläse kalkbrud, Visby
Vi pakker bussen og kører nordpå langs østkysten. Stop ved Källunge Kirke, der har aner tilbage til 1100-tallet. Vi kører gennem Gotlands næststørste by, havnebyen Slite. Slite er Visbys modsætning – Slite er erhvervsby, Visby er en historisk by. Slite Cement er øens største erhverv og vi får indtryk af Gotlands store eksport af kalk til hele verden. Herefter besøger vi Bunge Museum, der er Gotlands største frilandsmuseum med mange egnstypiske gårde og bygninger fra gotlandsk middelalder. Vi spiser den medbragte picnic-frokost, inden vi kører videre til besøg i Bläse Kalkbruds Museum, der fortæller historien om Gotlands vigtige stenindustri. I 1600-tallet blomstrede eksporten af brændt kalk til bl.a. Danmark og Tyskland op - og toppede i første halvdel af 1900, hvor der var ikke færre end 30 stenbrud i det nordlige Gotland. Stenbrud er fortsat en vigtig indtægtskilde for Gotland. Sidst på eftermiddagen ankomst til Visby og indtjek på vores 3* hotel, der ligger helt centralt ved hav, bymur og det idylliske centrum af Visby. Her bor vi i 3 nætter. Fælles middag på hotellet.
Dag 5
Byvandring Visby, Museet Fornsalen
Morgenmad på hotellet. I dag skal Visby opleves. Vi lægger ud med besøg på Nationalmuseet Gotlands Fornsal. Rundvisning på museet, bl.a. til afdelingen med de unikke sølvfund fra vikingetiden. Frokost købes på egen hånd i Museets café. Herefter byvandring i Visby ved rejselederen, hvor vi oplever byens fantastiske stemning og atmosfære. Vi går ind til centrum til bl.a. Almedalen, korsbetningen, Sct. Maria Domkirke og forbi flere kirkeruiner i centrum. Vi besøger også den lille Botaniske Have og ser nærmere på den velbevarede bymur, der omkranser hele bykernen. Herefter tid til egen disposition i byen. Vi kan anbefale Kunstmuseet eller at vandre ringmuren rundt, helt eller delvist. (Knap 4 km i sin fulde længde). Middag på egen hånd – mange muligheder i nabolaget. Rejselederen er behjælpelig.
Dag 6
Fårö rundt, raukaer, Ingmar Bergman
Vi tager madpakke med fra hotellet og kører mod nord til den spændende lille ø Fårö. Fårö var i mange år var lukket for offentligheden pga. store militære anlæg. Øen er tyndt befolket. Dagens udflugt bringer os til Gotlands mest golde, nøgne og barske natur. De åbne vidder er umiskendeligt præget af vind og vejr, og befolkningen har i århundreder indrettet sig efter de nøjsomme vilkår. Vi kører langs den kalkhvide vestkyst til den helt afsidesliggende fiskerflække Helgumannen med huse placeret direkte i strandbredden. Herfra går det op til de unikke Langhammars raukaer, der troner op som kæmpe kalkskulpturer. Her spiser vi vores medbragte picnicfrokost. Ruten fortsætter rundt ved Ekeviken og vi hører om den store vandreklit Ullahau. Vi skal helt østpå til fyrtårnet på den alleryderste spids. Her flader Fårö ud i intetheden med Sveriges vel nok længste og bredeste sandstrand. På vejen hjem gøres stop ved Fårö Kirke, hvor Ingmar Bergman ligger begravet. Mulighed for et kort besøg på det lille nærliggende museum for Ingmar Bergman, som opholdt sig en del på Fårö gennem sit liv. (museum ikke inkl). Eller man kan nyde en kop kaffe og en safranpandekage i museets café. Hjemkørsel til Visby og fælles middag på hotellet.
Dag 7
Hjemrejse
Tidlig op og afgang med morgenfærge fra Visby. Morgenmad købes på færgen. Ankomst til Oskarshamn. Herefter hjemkørsel gennem Sverige, over Øresundsbroen til opsamlingsstederne. Nødvendige toiletstop og pauser til køb af mad indlægges.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

Inkluderet i prisen:
• 3 nætter på godt 3* hotel i Visby
• 3 nætter på Gotlands Højskole i Hemse
• Dansk rejseleder på hele rejse
• Mulighed for korte naturvandringer
• Mange fagkulturelle informationer
• Aftenforedrag ved højskolelærer ”Gotland nu”
• Moderne dansk bus på hele rejsen
• Broafgifter Storebælt og Øresund
• Færgebillet Oskarshamn-Visby t/rt
• Færgebillet Fårösund

Inkluderet forplejning, mere en ¾ pension på Gotland:
• 5 x morgenmad
• 4 x picnic-frokostpakker
• 4 x middage (2 på hotel, 2 på højskolen)
• 2 x aftenkaffe
• Buskaffe flere dage

Entreer og rundvisninger
• Byvandring i Visby ved rejselederen
• Entré og rundvisning på Nationalmuseet Gotlands Fornsal
• Entré Bläse Kalkmuseum
• Entré Bunge Frilandsmuseum
• Entré fuglemaleren Lars Jonssons Museum
• Entré Asger Jorns grav samt flere kirker
• Entré og fortælling på gård med opdræt af gotlandske får.
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Drikkevarer, måltider på ud- og hjemrejse + 1 frokost og 1 middag, forsikringer. Øvrige eventuelle entréer.
Se bemærkninger her

Bemærkninger

Logi: Hotellet i Visby er af god 3* kvalitet med pæne værelser i god hotelstandard. Central beliggenhed.
På Folkehøjskolen i Hemse bor vi i en moderniseret fløj med pæne værelser. Alle værelser har eget bad og toilet. Andre højskoleelever kan være til stede samtidig med vores gruppe. Højskolen er fordelt på flere bygninger, og værelserne kan ligge i op til 2. sal uden elevator. Højskolen serverer almindelig god svensk mad. Vi følger højskolens hverdag med tidlig aftensmad er kl 17.30 og senere aftenkaffe.

Fysiske krav: Programmet indeholder by- og naturvandring, til tider på ujævnt terræn. Vi opholder os meget udendørs, så medbring fodtøj og påklædning efter forholdene. Ved hotelskift skal man selv kunne klare sin bagage. Højskolen har 3 etager uden elevator.

Bemærk: Når lokalguider fortæller foregår det på et nemt forståeligt svensk og bliver ikke oversat. Der er rygeforbud indendørs overalt i Sverige.

Opsamling: Århus ved musikhuset, motorvejsafkørsel ved Århus + Skanderborg + Horsens + Vejle, Fredericia Banegård, motorvejsafkørsel ved Odense + Nyborg + Slagelse samt Ørestaden Station.

Øvrigt: Programmet er tilrettelagt i samarbejde med Gotlands Højskole. Rejsen gennemføres ved min. 24 og max. 38 deltagere. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifond reg. nr. 1626. Prisen er beregnet efter kendte skatter, afgifter d. 27.10.2021. Der tages forbehold for ændringer i skatter, valuta, moms og afgifter.
Det er den rejsendes ansvar at opfylde indrejse- og opholdskrav på rejsemålet. Mols Rejser følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
Se kort over rejsen her