fbpx

Genforeningen 1920 - 2020 Sønderjyske fortællinger

Rejs i sporene af genforeningen på denne interessante 4 dages rejse med et højt formidlingsniveau og store oplevelser. Fra slagene ved Dybbøl Banke i 1864, til folkemøderne ved Skamlingsbanke, Frihedsbroen over Kongeåen og til Genforeningskirken i Tyrstrup, hvor Christian X endte sit symbolske ridt den 10. juli 1920.

I det tidlige forår i 1920 stimlede sønderjyderne sammen ved stemmeurnerne. Valget stod mellem at forblive tyske eller blive en del af Danmark igen. Hvor skulle den dansk/tyske grænse gå?
Forud havde dramatiske historiske begivenheder fundet sted. Ved slaget på Dybbøl Banke i 1864 tabte Danmark hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen. Det betød, at den danske grænse flyttede helt op til Kongeåen, der løber lige syd for Kolding og Ribe. Da Tyskland tabte 1. verdenskrig, opstod muligheden for at få det tabte land tilbage. Ved fredskonferencen i Versailles blev det vedtaget, at det skulle være folkets mening, der skulle danne grundlag for grænsedragningen. Sønderjyderne stemte, og grænsen flyttede til den linje, vi kender den dag i dag.
Genforeningen d. 10. juli 1920 står derfor som et symbol på det danske fællesskab. Alle dansksindede, på nær et lille dansk mindretal i Slesvig, blev igen en del af det danske rige.

På rejsen opleves også de mere ukendte historiske steder som Skibelund Krat samt Knivsbjerg, der er det tyske mindretals mødested midt mellem Haderslev og Aabenraa. Vi spadserer på Gendarmstien, hvor gendarmerne bevogtede den nye grænse til fods 1920-1958, og besøger den nye genforeningsudstilling på Sønderborg Slot. I Haderslev er der guidet byvandring med øje for tyskertiden 1864-1920. Rejselederen vil sørge for den røde tråd og sætte besøgene i perspektiv.

Køretur gennem de smukke landskaber ved Flensborg Fjord, på Als og Sundeved. Og besøger Haderslev Domkirke, Gråsten og Augustenborg Slotskirker. Ligeledes UNESCO-byen Christiansfeld, der blev opført af Brødremenigheden i 1773. Mulighed for at besøge den særlige kirke og Gudsagre (kirkegården).

Rejsen er inkl. halvpension, alle udflugter, rundvisninger og entréer. 4* hotel helt centralt i Sønderborg. Læserrejse for Kristeligt Dagblad - alle velkommen.

Tryghed – tilmeld dig nu. Fri afbestilling og alle penge retur frem til 1. august 2021. Mols Rejser følger rejsevejledningerne fra Det danske Udenrigsministerium. Hvis Udenrigsministeriet melder rejsemålet orange eller rød i rejseperioden, så aflyser vi rejsen og refunderer alle gæster 100%.
Tidspunkt10. sep - 13. sep 2021
Pris5.630,00 DKK
Enkeltvær.+900,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Haderslev Domkirke og byvandring, Knivsbjerg, Gendarmstien v. Kollund
Bussen starter i København - se påstigningssteder side 2. Rejseleder stiger på omkring Kolding. Første programpunkt er domkirkebyen Haderslev. Omkring Domkirken fra 1200 tallet finder vi et fint brostensbelagt middelaldergadenet med huse fra 1400 tallet. Vi besøger Domkirken og får beretningerne om hertug Hans og Haderslev under reformationen, under tyskertiden 1864 - 1920, byens modstand d. 9. april 1940, ligesom vi ser flere mindesmærker. Frokost købes i byen. Ad den gamle landevej via Hoptrup kører vi til til Sønderjyllands højeste punkt, Knivsbjerg på 97 m.o.h. Knivsbjerg blev i 1893 mødested for det tyske mindretal i Sønderjylland – og er det fortsat. I 1901 blev et 45 meter højt tårn med en statue af Tysklands rigskansler Otto von Bismark opført. Denne blev dog delvist fjernet umiddelbart før genforeningen i 1920. her er også en mindelund over faldne tysksindede sønderjyder i verdenskrigene. Vi kører videre sydpå til Kollund ved Flensborg Fjord og spadserer et par kilometer ad den smukke Gendarmsti gennem Kollundskoven med høje bøge og kig til vandet. Bussen samler os op igen og vi kører langs Flensborg Fjord over Rønshoved, Rinkenæs, Egernsund og Broager til Sønderborg og vores hotel, som ligger helt centralt med 5 minutters gang til Sønderborg Slot, den hyggelig havnepromenade med de gamle huse samt gågaden. Middag og overnatning.
Dag 2
Dybbøl, Sønderborg Slot, Gråsten Slotskirke
Dagen starter i Gråsten. Kronprinsseparret Frederik og Ingrid modtog i 1935 Gråsten Slot i bryllupsgave, og siden har slottet hver sommer, undtagen under den tyske besættelse og corona, været benyttet af den danske kongefamilie som sommerresidens. Slottet, der stammer fra 1500 tallet, ejes i dag af Dronning Margrethe. Vi besøger slotskirken, der også tjener som Gråsten sognekirke, og vi går tur i slotsparken inkl køkkenhave, der i sin tid blev anlagt af dronning Ingrid. Vi kører tilbage til Sønderborg. Sønderborg Slot ligger smukt ved indsejlingen til byen. Slottet viser spor fra flere epoker og var fængsel for kong Chr. 2 og residens for hertug Hans den Yngre. Vi oplever udstillingen om genforeningen. Lidt tid på egen hånd til at købe frokost i Sønderborg. Så går turen til Dybbøl i udkanten af Sønderborg. Vi passerer Dybbøl Mølle, ser soldatergravene og går tur ved Kongeskansen, hvor kongefesten fandt sted i 1920, og hvor den store genforeningsfest skulle have fundet sted i 2020, men er udskudt til 2021. Besøg på Dybbøl Historiecenter hvis informative udstilling med tableauer, plancer og effekter fortæller om de skæbnesvangre døgn fra 7. - 18. april 1864. Fælles middag på hotellet.
Dag 3
Gudstjeneste, Augustenborg Slot, Als, Sundeved
Det er søndag formiddag, og derfor bliver der mulighed for at deltage i en søndagsgudstjeneste i en af byens kirker. Bitten og Mads Clausens Fond har været aktive medspillere i realiseringen af den moderne havnefront i Sønderborg. Her rejser det moderne wellness- og konference hotel Alsik, tegnet af Henning Larsen Architects, sig lodret med sine 19 etager op fra vandet. Vi nyder udsigten over store dele af Sønderjylland fra hotellets udsigtsetage. Efterfølgende køres ud på Als til Augustenborg Slot, der er et af de flotteste barokslotte i Danmark, bygget i midten af 1700-tallet. Dele af slottet fungerede 1929-2015 som psykiatrisk hospital, men i dag har Landbrugsstyrelsen kontor der. Vi spadserer i parken og ser den lille slotsudstilling i klokketårnet. Slotskirken har yderst begrænsede åbningstider – vi håber, at vi kan komme ind og se kirken. Videre til Mommark ved Østersøen, hvor vi spiser frokost ved marinaen, før vi kører en dejlig tur langs havet gennem bøgeskoven Nørreskoven. Vi kører til Fladbæk Strand med mulighed for en mindre spadseretur ved stranden. Turen fortsætter til Nordborg, hvor vi passerer det enestående industrieventyr Danfoss. Videre til den lille naturhavn Dyvig med det kendte badehotel af samme navn. Herfra til Hardehøj, hvor vi tager færgen til Ballebro på Sundeved (halvøen mellem Aabenraa Fjord og Flensborg Fjord), og herfra retur til hotellet i Sønderborg. Aftensmad på hotellet.
Dag 4
Skamlingsbanke, Christian X, Christiansfeld, Kongeåen, Frihedsbroen, Skibelund Krat
Vi checker ud fra hotellet og kører nordpå. Skamlingsbanke har siden 1843 været et kraftcenter for folkefester med det formål at fremme det danske sprog i tale og sang – og danskhed i det hele taget. Flere gange med op til 15.000 deltagere. Ved Befrielsesfesten efter 2. verdenskrig deltog enddog 80.000 mennesker. Rundvisning på det smukke område. Nyt oplevelsescenter ventes at åbne i 2021 og vi besøger det, hvis muligt. Kulminationen på genforeningen i 1920 fandt sted d 10. juni, da Kong Christian X på sin hvide hest red over den gamle grænse – foreviget på utallige billeder, som sidenhen har opnået ikonisk status. Bussen følger rideruten fra Taps til Frederikshøj (den gamle grænse) til Tyrstrup Kirke (genforeningskirken). Besøg i Christiansfeld, der blev grundlagt af Brødremenigheden i 1773, og i dag UNESCO Verdenskulturarv. Efter god introduktion af rejselederen er der mulighed for på egen hånd at opleve Brødremenighedens kirke og Guds Ageren (kirkegård) samt spise frokost og evt købe et af byens kendte og velsmagende honningkager. Nu krydses Kongeåen og Frihedsbroen på vejen til til monumentpark Skibelund Krat. Stedet blev efter tabet af Sønderjylland i 1865 anlagt som national møde- og festplads. Pladsen er omgivet af mindesmærker for danske personligheder, der med ordet kæmpede den sønderjyske sag. I alt står her 22 mindesten, hvoraf de populæreste er Modersmålet og Magnusstenen. Herefter hjemkørsel – mange oplevelser rigere.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

 • Busrejse i 4* stjernet turistbus
 • 3 x hotelovernatning på 4* hotel
 • Broafgift Storebælt
 • Meget vidende rejseleder fortæller, introducerer og perspektiverer alle besøg. Guider flere besøgsteder
 • Bidrag til Rejsegarantifond og udvidet EU forsikring
  Inkluderet forplejning
 • 3 x middag (2 retter) på hotellet
 • 3 x morgenmad
 • 1 x frokost på café
Inkluderede entréer og rundvisninger
 • Donationer Haderslev Domkirke, Gråsten Slotskirke, Augustenborg Slotskirke, Tyrsted Kirke
 • Entré Sønderborg Slot
 • Entré Historiecenter Dybbøl
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Personlige forsikringer. Øvrige måltider og drikkevarer.
Se bemærkninger her

Bemærkninger

Tilkøb: Udsigtsværelse kr 150,- pr værelse

Opsamling: DGI Huset København, Ringsted pendlerplads afkørsel 35, Slagelse Stop 39, Nyborg Monarch, Odense SØ pendlerplads, Fredericia Station, langs E45 sydpå.

Rejseleder: Poul Erik Jespersen, autoriseret turistfører fra Roskilde Universitet og foredragsholder med stor erfaring. Speciale: Sønderjyllands historie, Christiansfeld, Haderslev, Jelling, Ribe, Fredericia, Vejle, København

Hotel: Hotel Sønderborg Strand 4*, ligger helt centralt med 5 minutters gang til Sønderborg Slot, den hyggelig havnepromenade med de gamle huse samt gågaden.

Fysik: Godt gående – der er flere mindre gåture på rejsen på 2-3 km. Hvis ikke man vil spadsere kan man blot holde en lille pause ved bussen.

Øvrigt:  Rejsens pris er udregnet efter kendte skatter, moms, afgifter og kurs d. 18.11.2020. Rejsens pris er beregnet ved min 25 deltagere. Der tages forbehold for mindre ændringer i programmet. Kirkebesøg afhænger af tilgængelighed. Rejsen er en læserrejse for Kristeligt Dagblads abonnenter. Alle velkommen.
Se information om rejsemålet her

Info om rejsemålet