fbpx

Stavanger, Gaustablikk, Telemarken Lysefjorden | Hardangervidda | Kampen om det tunge vand | Gaustatoppen

Norge er en storslået naturoplevelse – fjelde, dybe fjorde, fossende elve, sætere, skove, sneen, stilheden.
Norge har enorme fjeld- og skovområder. Det er kun muligt at dyrke afgrøder i omkring 3 % af landets samlede areal på ca. 306.000 km2. Landets indbyggertal er ca. 5.2 mio. hvoraf omtrentlig 1.2 mio. bor i og omkring Oslo. Så befolkningstætheden er lav, meget lav.

Norges og Danmarks historie, kultur og kongehus er uløseligt forbundne med hinanden – vi er hinandens broderlande. Fra 1380-1814 var vi i union med hinanden og delte konge 1397-1814. Da Danmark på den tabende side i Napoleonskrigene i 1814, måtte vi afstå Norge til union med Sverige. I denne periode fungerer Norge som selvstændig stat indenrigspolitisk med Eidsvollforfatningen som grundlov. Men først i 1905 bliver Norge et selvstændigt kongerige.

Rejsen går til nogle af de skønneste steder i Norge, historie, både historiske steder i smukke Bergen, til smukke byer fyldt med sjæl og historie og til storslået natur på fjeldet.

OBS: Få pladser tilbage.
Tidspunkt10. sep - 15. sep 2021
Pris8.900,00 DKK
Enkeltvær.+1.120,00 DKK
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse, færge til Kristiansand
Opsamling ved opsamlingsstedet ved Aarhus. Afgang med færge fra Hirtshals kl. 11.45, ca 3 timers sejlads. Medbragte håndmadder nydes på færgen. Kristiansand er Norges 5. største by og 2. største havn. Kristiansand blev anlagt som garnisionsby af Christian d 4. i 1641, pga. af den strategiske placering ved sejlruten til Østersøen. Af samme grund anlagde Hitler her en kanonstilling (med en tvillingekanonstilling i Hanstholm), så tyskerne kunne kontrollere indsejlingen til Østersøen. Vi kører langs kysten til Stavanger. Hotel og middag nær Stavanger.
Dag 2
Stavanger byrundtur, Oliemuseum, helleristninger
De norske kystbyer, herunder Stavanger, hev før i tiden pengene i land sammen med hvalfangsten. Men i 1900 tallet blev der færre og færre hvaler samtidig med at folkestemningen vendte sig mod hvervet. Et nyt haveventyr startede imidlertid i 1969, da nordmændene fandt store mængder olie i Ekofiskfeltet. Besøg og rundvisning på oliemuseet. Herefter byrundtur i Stavanger – både de charmerende gamle gader og de nye områder. Frokost i byen. Om eftermiddagen kører vi en smuk tur over de små øer, som omgiver Stavanger. På Åmøy ligger flere felter med helleristninger, lavet for 2-3000 år siden i broncealderen. På en 1 km strækning findes ca 1000 figurer. Spadserertur i området. Middag på hotellet
Dag 3
Sejltur på Lysefjorden – Prædikestolen. Køre til Gaustablikk
Lysefjorden med det berømte Preikestolen i forgrunden.
At sejle på Lysefjorden hører til én af de største naturoplevelser overhovedet. Vi sejler en fantastisk tur på fjorden. Undervejs passerer vi Prædikestolen, et af Norges absolut største turistattraktioner. Det høje fjeldplateau på ca 25 m x 25 m med de helt lodrette sider, der rammer Lysefjorden 604 meter nede tiltrækker folk fra hele verden. Inderst i fjorden passerer vi en anden naturattraktion Kjeragbolten – en stor klippeblok, der har kilet sig fast mellem to fjelde i 1084 meters højde. Hengjanefossen imponerer også. Frokost med bringes fra hotellet og spises på båden. I Lysebotn henter bussen os og vi kører mod Gaustablikk. Ad hårnålesving både inde i bjerget og udenpå bjerget kører vi med fortryllende udsigter over Telemarken. Gennem Dalen og Rauland. (OBS) Ret til ændringer forbeholdes. Sejlplanen er pt. ikke offentliggjort og det kan ændre i sejlruten! Indkvartering på Gaustablikk Højfjeldshotel med dejlige faciliteter. Her bor vi 3 nætter. Hotellet er beliggende tæt på trægrænsen i 945 meter over havet og har en imponerende udsigt fra restauranten til Sydnorges højeste fjeld Gaustatoppen og søen Kvitåvatn. Store og hyggelige sofaområder. Stor terrasse med udsigt. Svømmebad. Middag på hotellet.
Dag 4
Rjukan, Norsk Hydro, Vemorkværket, Hardangervidda
Udsigt fra terrassen op mod Gaustatoppen.
Længe var Rjukan et meget lille og stille bondesamfund. Men da Norsk Hydro opfandt salpetergødning i starten af 1900-tallet og valgte at placere den store nye salpeterfabrik i Rjukan, steg byens indbyggertal og rigdom enormt. Dette industrieventyr (UNESCO) forvandlede Norge fra fattigt bondesamfund til et moderne velfærdssamfund – og på verdensplan var kunstgødningen afgørende fødevaresituationen. Vi kører gennem byen. Besøg på anlægget Vemork med verdens første kommercielle tungtvandsanlæg fra ’34. Anlægget blev taget af tyskerne under 2. verdenskrig og flere gange saboteret af de allierede. Dette har dannet grundlag for filmen ”Telemarkens Helte” og ”Kampen om det tunge vand”. Frokost. Herfra kører vi til Hardangervidda National Park center i Skinnarbu, som ligger med en fantastisk udsigt over højfjeldet. God udstilling om nationalparken og vildrener. Mulighed for at købe kaffe og spadsere en lille tur. Middag på hotellet. Om aftenen vil vi prøve at få hotellet til at fortælle om de massive investeringer der lige nu foretages i Gaustaområdet – både med henblik på sommer- og vinterturisme.
Dag 5
Heddal Stavkirke og bygdetun. Gaustatoppen
Vi kører sydpå langs Tinnsjø. Af de ca. 1000 stavkirker der var i Norge i middelalderen, er der i dag 28 bevarede tilbage. Stavkirkerne er det fineste bevarede europæiske middelalderarkitektur i træ. Vi besøger Heddal Stavkirke, der er bygget i ca. 1200 og er en af de største, der er tilbage. Besøg ved Heddal Bygdetun, et frilandsmuseum, med meget fine eksempler på de klassiske norske storgårde med træudskæringer og rosemalerier. Vi nyder en picnicfrokost. Hjemkørsel over Tudda, en vej der kun er åben i sommerhalvåret, lige forbi Gaustatoppen. Mulighed for at komme op på Gaustatoppen (1883 m.o.h, Telemarkens højeste punkt). Med et tog kører man 850 meter ind i bjerget, for at stige over i en kabelbane med 40% hældning som bringer én op i 1.170 højde. Selve togturen er spændende og udsigten er overvældende!Man føler man står på toppen af verden - i klart vejr kan man se 1/6 af hele Norge. (Tog til toppen tur/retur kr 390,-, få trapper). De, som ikke vil på Gaustatoppen køres til hotellet, hvor man kan nyde hotellets faciliteter eller spadsere en tur i den flotte natur – god sti omkring Kvitåvatn. Middag.
Dag 6
Hjemrejse
Der er god tid til at få pakket kufferten og nyde de sidste oplevelser. Vi pakker bussen og kører sydpå mod færgelejet. Frokostpakke fra hotellet nydes på vejen. Med færge fra Larvik kl. 17.30 til Danmark. Hjemkomst til opsamlingsstederne – mange spændende oplevelser rigere.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

 • Busrejse i dansk moderne 4 stjernet bus
 • Kaffe og rundstykke på udrejsedagen
 • Færgesejlads Hirtshals–Kristiansand
 • Færgesejlads Langesund-Hirtshals inkl frokostbuffet
 • Vejafgifter og parkeringsafgifter i Norge
 • 5 overnatninger på gode hoteller
 • 5 x middage
 • 6 x frokost (1 frokost m. drikkevarer inkl.)
 • 5 x morgenmad
 • Sejltur på Lysefjorden
 • Entré og rundvisning Vemork Museum
 • Entré Hardangervidda Center
 • Entré Oliemuseum
 • Entré og rundvisning Heddal Stavkirke
 • Entré Heddal Bygdetun
 • Kyndig dansk rejseleder på hele rejsen
 • Bidrag til Rejsegarantifonden og EU ansvarsforsikring
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

 • Øvrige måltider
 • Drikkevarer
 • Private forsikringer
 • Selvvalgte entréer.
Se bemærkninger her

Bemærkninger

Mulige tilkøb:
Togtur til Gaustatoppen kr. 390,-
Middag på færge ved hjemrejse kr. 240,-
Rejsen er arrangeret i samarbejde med Foreningen Norden Aarhus
Se kort over rejsen her