fbpx

Vandrerejse på Gotland 2020 Orkideer, fossiler, raukaer og ubeskrivelig smuk natur

Vandrerejse til den store svenske ø, Gotland, der ligger midt i Østersøen. På vandreturene opleves Gotlands unikke og varierede rigdom af naturscenarier: åbne vidder langs kysterne med bølgende landskaber, frodige blomsterenge og over 30 arter af vilde orkideer (blomstrer almindeligvis sidst i juni), fritstående meterhøje kalkformationer (raukaer), fuglekolonier, utrolige mængder af fossiler samt talrige minder fra vikingetiden og middelalderen.
Den faste base er Gotlands Folkhögskola i Hemse, hvor en lærer fra skolen leder vandreturene i samarbejde med den danske rejseleder. 4 hele vandredage og 1 heldagsudflugt til Unesco-fredede Visby med bla. vandring på bymuren. Den danske bus følger gruppen på hele rejsen og kører hver dag til nye egne af Gotland, så vandreoplevelserne bliver så varierede som muligt.
Den danske rejseleder følger gruppen fra DK og retur.

Vandringerne (8-15 km) foregår i almindeligt tempo over flade strækninger i øens varierede landskab. Forvent ujævnt terræn med sand og sten ved kysterne. Undervejs indgår både historiske seværdigheder, mindesmærker, dejlige naturoplevelser på ”hemmelige” lokalkendte steder og afstikkere til gamle fiskerlejer. Og der fortælles om såvel historie, botanik og geologi på rejsen.

For at tilgodese alle tilbydes vandringer i 2 grupper: Gruppe 1 går lidt hurtigere og længere, mens gruppe 2 går lidt kortere. Som regel starter grupperne fælles – og så henter bussen gruppen 2 et sted på ruten eller der skydes en genvej. Tempoet tilpasses gruppernes kunnen med passende pauser.

Rejsen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad. Alle er velkommen.

Tidspunkt20. jun - 26. jun 2020
Pris 9.975 kr
Enkeltvær.+ 985 kr
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Busrejse. Hemse
Opsamling og kørsel gennem Danmark. Sidste stop er ved Ørestad Station omkring frokost og derefter kører vi over Øresundsbroen op gennem Sverige. Kaffepause undervejs og ankomst til Oskarshamn, hvor vi tager færgen til Visby omkring aftentide. Ankomst til Visby og viderekørsel til Hemse, der ligger 60 km sydøst for Visby på midten af øen. Indkvartering på højskolen.
Dag 2
Vandring: Det østlige Gotland, raukaer
Morgenmad på højskolen. Ved morgenbordet smører vi vores frokost til senere. Afgang med bus til området stik øst på Gotlands kyst. Dagens første vandretur går langs kysten fra Katthammarsvik til Herrvik. Området er afvekslende og varieret med lav bevoksning og fugleliv. Vi spiser madpakken undervejs. Fra Herrvik kører bussen os lidt længere ned ad vestkysten, og der er mulighed for en forlængelse på 4 km langs sandstranden fra Sjauster til Folhammar. De, der ikke har lyst til dette, fortsætter med bussen til Folhammar og holder pause, indtil de andre kommer. Folhammar er et kendt raukaområde med meterhøje kalkstensætninger i forunderlige formationer. Aftensmad på højskolen. Om aftenen er der foredrag om Gotlands historie og danskertiden. Aftenkaffe.
Dag 3
Heldagsudflugt til Visby
Morgenmad på højskolen. Heldagstur til Visby, Gotlands største by. Visby er kåret til Nordens bedst bevarede middelalderby af Unesco, og den flotte næsten 4 km lange bymur står stadig intakt omkring byens stemningsfulde gamle bykerne. Vi starter med at besøg og rundvisning på Nationalmuseet Gotlands Fornsal, der bl.a. rummer mange gotlandske billedsten og helt utrolige fund af vikingesmykker. Frokost købes på egen hånd i museets café. Med den svenske faglærer som byguide vandrer vi forbi ruinerne af Visborg Slot ind i centrum. Her guidet byvandring i det historiske centrum. Vi går ad de brolagte gader og kommer forbi Almedalen, den Botaniske Have, udvalgte kirkeruiner, Stora Torget og Domkirken. Sidst på eftermiddagen lidt tid på egen hånd til kaffe, gåtur på bymuren (ca 4 km) eller kigge på udvalget i butikkerne. Hjemkørsel og aftensmad på højskolen. Om aftenen er der rundvisning i Hemse kirke lige overfor skolen. Aftenkaffe.
Dag 4
Vandring ved Torsburgen
Morgenmad og madpakkesmøring. I dag skal vi på vandring i det midtøstlige område inde i landet. Ruten starter ved Ardre Kirke, hvorfra vi går gennem skovområder i et kuperet og til tider dramatisk naturterræn. Vi spiser madpakke undervejs. Ruten leder os videre til Torsburgen, der er en indlandsklint og et af øens højeste punkter. Her blev i vikingetiden anlagt en fornborg på plateauet, der er mere end 1 km bredt og fra naturens side afgrænset af stejle klinter på 3 sider. Fornborgen var Nordens største fra 200-tallet og indgik i et større forsvarssystem i Østersøområdet. Vi går langs resterne af en vold og siden tværs over borgområdet. Bussen henter os nord for borgen. Aftenhygge med oplæg om Gotlands geologiske oprindelse og om de mange typer af fossiler, man kan finde på øen. De fund, som eventuelt indtil nu er gjort, kan medbringes på samlingen. Aftenkaffe.
Dag 5
Vandring nord for Visby
Morgenmad og madpakkesmøring. Vi skal i dag vandre på Gotlands nordlige vestkyst, dvs. nord for Visby. Her er kysten markant forskellig fra de sydlige mere flade kyster, og vi vil opleve høj fyrreskov og stejle klinter, der falder brat ned i havet. Vi kører til Själsö, hvor ruten går videre til Stenkyrka. Vi kommer forbi lokalkendte steder og gamle fiskerlejer med madpakke undervejs. Vi standser også ved Stenkyrkehuk fyrtårn fra 1885 med kaffepause. Kørsel hjem til højskolen. Aftensmad. Om aftenen er der besøg på en mindre fårefarm med gotlandske får. Kaffe medbringes fra skolen.
Dag 6
Vandring ved sydspidsen af Gotland
Morgenmad og madpakkesmøring. Afgang på udflugt til Gotlands sydligste spids. Kort stop ved Grötlingbo Kirke, hvor kunstneren Asger Jorn ligger begravet. Ved Hoburgen stopper vi ved præsteengene i Fide, hvor der findes mange smukke vilde blomster og orkideer. Dagens vandringer er inddelt i to etaper. Vi indleder ved Skvalpviken og vandrer langs stenkysten til Holmhollar med udsigt over vandet til Heligholmen. Herefter fortsætter vi med bus over til Hoburgen raukaer og vandrer videre op langs kysten. Området er åbne arealer med flotte udsigter og vidt udsyn over enge og hav. Vandringen ender ved Kettelvik, hvor det bugner det med flade sandsten. Frokosten har vi spist undervejs på ruten. Derpå kører vi lidt ind i landet til Vämlingbo Prästgård. Her holder vi kaffepause og besøger museet for den gotlandske maler Lars Jonsson, der anerkendes som en af verdens bedste fuglemalere. Tilbagekørsel til højskolen. Aftensmad og fælles afslutning med bål i haven, hvis vejret tillader det.
Dag 7
Hjemkørsel
Enkel morgenmad og tidlig afgang fra højskolen til morgenfærgen Visby-Oskarshamn. Hjemkørsel gennem Sverige og ankomst til opsamlingsstederne.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

 • 6 nætter på Gotlands Højskole i Hemse
 • 6 x morgenmad
 • 4 x madpakke til vandredagene
 • 5 x middag inkl. vand
 • 5 x aftenskaffe
 • Differentierede vandringer i 2 grupper
 • 2 lokalkendte vandreledere: Svensk højskolelærer og den danske rejseleder.
 • Dansk rejseleder på hele rejsen
 • Alle udflugter og besøg: fuglemaleren Lars Jonssons museum, Asger Jorns grav, besøg hos opdrætter af gotlandske får, guidet byvandring i Visby, entré og rundvisning på Nationalmuseet Gotlands Fornsal.
 • Aftenprogram hver aften: 2 oplæg om henholdsvis Gotlands geologi og Danskerperioden, besøg Hemse kirke, bål i haven, besøg på gård med opdræt af gotlandske får.
 • Busrejse i moderne 4* dansk bus
 • Færge Oskarshamn – Visby t/rt.
 • Broafgifter (Storebælt, Øresund)
 • Dansk moms, bidrag til Rejsegaranti-fonden og udvidet EU ansvarsforsikring
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

 • Drikkevarer, private forsikringer, øvrige måltider, øvrige entréer.
Se bemærkninger her

Bemærkninger

Logi: På højskolen i Hemse bor vi i en moderniseret fløj med pæne værelser. Alle dobbeltværelser bad og toilet. Enkeltværelser findes i 2 varianter: med eget bad/toilet (tillæg kr 985,-) eller med bad og toilet på gangen (tillæg kr 525,-).
Højskolen er fordelt på flere bygninger, og værelserne kan ligge i op til 2. sal uden elevator. Andre højskoleelever kan være til stede samtidig med vores gruppe. Højskolen serverer almindelig god svensk mad.

Fysik: Se omtale først i programmet

Opsamling: Århus Banegård, langs motorvejen ved Århus, Skanderborg, Horsens, Vejle, Fredericia Banegård, Odense, Nyborg, Slagelse, Ørestaden Station.

Bemærk: Programmet er tilrettelagt i samarbejde med Gotlands Højskole. En lærer fra højskolen vil holde 2 aften- foredrag. Samt være vandrefører for én af vandregrupperne. Størstedelen af formidlingen foregår på et nemt forståeligt svensk og bliver ikke oversat.

Øvrigt: Rejsen gennemføres ved min. 24 og max. 36 deltagere. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifond reg. nr. 1626. Prisen er beregnet efter kendte skatter og afgifter d. 16.5.2019. Der tages forbehold for ændringer skatter, valuta, moms og afgifter.

Rejsen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad. Alle velkommen.

Se kort over rejsen her