fbpx

Den store Gotlandstur - UDSOLGT Gotland fra nord til syd

Rejsen er udsolgt. Se vores identiske rejse d 23.-30. juli 2019

Oplev en perlerække af Gotlands højdepunkter i et fantastisk program med ophold tre forskellige steder og fokus på historie og den enestående varierede natur. Rejsen indledes med 2 dage i det stemningsfulde gamle Visby, der er kåret af Unesco til Nordens bedst bevarede middelalderby. Derpå 2 dage i nord på Fårö, der i mange år var lukket for offentligheden og som byder på forrevne kalkklipper i helt nøgne naturscenarier. Endelig 3 dage på det sydlige Gotland med udflugter i det bølgende kulturlandskab.

Gennem hele programmet er vi sikret et bredt og fagligt funderet program med dansk rejseledsager og dygtige faglærere fra Gotlands Folkhögskola.

Denne store klassiske Gotlandstur spænder geografisk rundt til alle øens yderpunkter og har et væld af kulturhistoriske højdepunkter: Middelalderens Visby, Hansatiden, Danskerperioden og de store vikingeskatte. Vidtstrakte kyster, fugleliv, meterhøje kalkraukaer, fossilfund og en rigdom af vilde orkideer, der topper netop i denne periode. Dertil vil vi opleve historiske kirker, spændende museer og stifte bekendtskab med bl.a. kunstneren Asger Jorn, instruktøren Ingmar Bergman (der boede på Fårö), botanikeren Carl von Linné og fuglemaleren Lars Jonsson. Rejsen er inkluderet mere end halvpension.

Tidspunkt07. jun - 14. jun 2019
Pris 10.975 kr
Enkeltvær.+ 1.450 kr
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse fra Danmark. Visby
Opsamling og kørsel gennem Danmark. Forventet sidste opsamling er ved Ørestad Station ved frokosttid. Vi kører videre over Øresundsbroen gennem Sverige til Oskarshamn, hvor vi går ombord på færgen med vores bagage og tager færgen til Visby. Sejltid er 3 timer. Ankomst til Visby sen aften. Med bus til hotellet, der ligger i centrum lige ved bymuren.
Dag 2
Byvandring Visby
Morgenmad på hotellet. Vort hotel ligger fredeligt lige ved bymuren, og på byturene oplever vi byens fantastiske stem-ning og atmosfære. Vi går ind til centrum og mødes med den gotlandske lærer, der viser os videre rundt i byen. Vores byvandring leder os bl.a. til Almedalen, korsbetningen, Sct. Maria Domkirke og forbi flere kirkeruiner i centrum. Vi besøger også den lille Botaniske Have og ser nærmere på den velbevarede bymur, der om-kranser hele bykernen. Frokost (inkl.) undervejs på en restaurant på Stortorget. Efter frokost fortsætter byvandringen, og senere bliver der tid til egen disposition i byen. Vi kan anbefale Kunstmuseet eller at vandre ringmuren rundt, helt eller delvist. (Knapt 4 km i sin fulde længde). Middag på egen hånd – mange muligheder i nabolaget. Rejselederen er behjælpelig.
Dag 3
Fornsalen, Bläse kalkbrud, Fårö
Efter morgenmaden går vi forbi ruinerne af Visborg Slot til Nationalmuseet Gotlands Fornsal. Rundvisning på museet, der har flere spændende afdelinger, bl.a. unikke sølvfund fra vikingetiden. Frokost købes i museumscaféen. Vi kører nordpå ad vestkysten og hører undervejs om Fårö og Gotlands geologi, samt om de arter af fossiler, der kan findes over hele øen. Besøg og rundvisning i Bläse Kalkbruds Museum, der fortæller historien om Gotlands vigtige stenindustri. I 1600 tallet blomstrede eksporten af brændt kalk til bl.a. Danmark og Tyskland op - og toppede i første halvdel af 1900, hvor der var ikke mindre end 30 stenbrud i det nordlige Gotland. Stenbrud er fortsat en vigtig indtægtskilde for Gotland. Viderekørsel nordpå til Fårösund, hvorfra båden afgår til Fårö. Her indkvarteres vi på et kursuscenter, der er indrettet i en tidl. militær-station. Fårö var i mange år var lukket for offent-ligheden pga. store militære anlæg. Øen er tyndt befolket og har ingen ”almindelige” hoteller. Vi spiser aftensmad på stedet.
Dag 4
Raukaer, Fårö rundt, Bergman
Efter morgenmaden er der udflugt rundt på Fårö, der har Gotlands mest golde, nøgne og barske natur. De åbne vidder er umiskendeligt præget af vind og vejr, og befolkningen har i århundreder indrettet sig efter de nøjsomme vilkår. Vi kører langs den kalkhvide vestkyst til den helt afsides liggende fiskerflække Helgumannen med huse placeret direkte i strandbredden. Herfra går det op til de unikke Langhammars raukaer, der troner op som kæmpe kalkskulpturer. Her spiser vi vores medbragte picnicfrokost. Ruten fortsætter rundt ved Ekeviken og vi hører om den store vandreklit Ullahau. Der holdes pause ved Ebbes, inden vi skal helt østpå til fyrtårnet på den alleryderste spids. Her flader Fårö ud i intetheden med Sveriges vel nok læng-ste og bredeste sandstrand. På vej tilbage er det muligt at stige af bussen ved det lille museum for Ingmar Bergman, som opholdt sig en del på Fårö gennem sit liv. (museum ikke inkl) Spadseretur hjem til Kursusgården, 1,5 km. Aftensmad på kursuscenteret. Aftengåtur til Fårö Kirke, hvor Ingmar Berg- man ligger begravet. Kirken ligger i kort afstand fra kursuscenteret.
Dag 5
Bunge Museum, Slite, Hemse
Efter morgenmaden pakker vi bagagen i bussen og sejler over til ”fastlandet” igen. Her ved byen Fårösund besøger vi Bunge Museum, der er Gotlands største frilandsmuseum med mange egnstypiske gårde og bygninger fra gotlandsk middelalder. Vi spiser den medbragte frokost på stedet, inden vi kører videre sydpå og gennem Gotlands næststørste by, Slite. Havnebyen er virkelig Visbys modsætning og giver os indtryk af den enorme eksport af kalk til hele verden. Slite Cement er øens største erhverv. Videre sydover gør vi et par stop undervejs ved historiske steder, bl.a. ved Bro Kirke, der har aner tilbage til 1100-tallet. Ankomst til højskolen i Hemse midt på øens syd-lige halvdel og indkvartering på værelserne. Kort pause efter aftensmaden, og siden besøger vi Hemse kirke. Aftenkaffe på skolen.
Dag 6
Østgotland: Östergarnslandet, Torsburgen, Folhammar, gotlandske får
I dag har vi udflugt til det østlige Gotland og om-rådet Östergarn. Vi kører til plateauet ved Tors-burgen, der er en indlandsklint og et af øens højeste punkter. Her blev i vikingetiden anlagt en fornborg, der fra naturens side afgrænset af stejle klinter på 3 sider. Herfra fortsætter vi ud på ”næsen” af Gotland til Östergarnslandet, hvor vi holder frokostpause (madpakker) i bugten ved fiskerflækken Katham-marsvik. Mulighed for en kort vandring op på knuden, Grogarnshovedet. Vi fortsætter ned ad østkysten til Folhammar på østkysten, hvor vi ser en hel ”skov” af kalkstens-raukaer ved vandet. Aftensmad på højskolen. Aftentur med gårdbesøg ved en avler af got-landske pelsfår. Aftenkaffe medbragt fra skolen.
Dag 7
Sydlige Gotland: Asger Jorn, Hoburgen, Lars Jonsson fuglemalerier
I dag har vi udflugt til Gotlands aller sydlige spids, kaldet Hoburgen. På vejen dertil besøger vi Gröt-lingbo Kirke, hvor Asger Jorn ligger begravet. Vi standser også ved Fide Kirke og de nærliggende engarealer med vilde blomster og orkideer. Vi fortsætter sydover til raukaområdet ved Holmhollar, hvor vi spiser den medbragte frokost. På denne årstid kan området her på sydspidsen være fuldstændig ”blå” af den vilde blomst Slangehoved. Ved det karakteristiske Hoburgen kører vi lidt op langs kysten med besøg på et slibeværksted, der sliber sandsten. Ruten bringer os lidt ind i landet igen til Vämling-bo præstegård, der nu er indrettet til museum for den verdensberømte fuglemaler Lars Jonsson. Man kan også se Vämlingbo kirke, naturcenteret eller tage en kop kaffe i caféen. Tilbagekørsel og aftensmad på højskolen. Efter en kort pause mødes vi til fælles afslutning med bål i haven, hvis vejret tillader det.
Dag 8
Hjemrejse til Danmark
Tidlig let morgenmad på højskolen og med morgenfærge Visby – Oskarshamn. Herefter hjemkørsel gennem Sverige, over Øresundsbroen til opsamlingsstederne. Nødvendige toiletstop og pauser til køb af mad indlægges.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

 • 2 nætter på godt 3* hotel i Visby centralt lige ved bymuren.
 • 2 nætter på Fårö Kursuscenter.
 • 3 nætter i på Gotlands Højskole.
 • Mere end halvpension: 6 morgenmad, 5 frokoster (1 x café, 4 x picnic), 5 aftensmåltider, 3 aftenskaffe. Alm. svensk mad på Fårö og højskolen.
 • Dansk rejseleder på hele turen og anerkendt svensk faglærer med på udflugterne.
 • Guidet byvandring i Visby, entré og rundvisning på Nationalmuseet Gotlands Fornsal.
 • Det fulde udflugtsprogram som beskrevet.
 • Besøg og entréer på Bläse Kalkmuseum, Bunge Frilandsmuseum, fuglemaleren Lars Jonssons museum, Asger Jorns grav, flere historiske kirker og mindesmærker, gård med opdræt af gotlandske pelsfår.
 • Mulighed for korte naturvandringer.
 • Mange fagkulturelle informationer om Fårö, Gotlands geologi og danskertiden.
 • Moderne dansk bus på hele rejsen. Opsamling gennem Danmark.
 • Broafgifter, færgebillet Oskarshamn-Visby, Fårösund
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Ikke inkluderet: Drikkevarer, øvrige måltider, forsikringer. Øvrige eventuelle entréer

Se bemærkninger her

Bemærkninger

Logi: Hotellet i Visby er af god 3* kvalitet med pæne værelser i god hotelstandard. Fårö Kursuscenter er en tidl. militærstation (Fårö har ingen store hoteller) og bygningerne har et rustikt lejrpræg. Værelserne er spartanske, men helt OK og alle med bad og toilet. Enkel mad. På højskolen i Hemse bor vi i en moderniseret fløj med pæne værelser. I Hemse har alle dobbeltværelser bad og toilet. Enkeltværelser findes i 2 varianter: med eget bad/toilet  eller med bad og toilet på gangen (pris.
Enkeltværelse med eget bad og toilet kr. 1450,-
Enkeltværelse med eget bad og toilet i Visby og på Fårö. Bad og toilet 3 nætter på gangen i Hemse kr. 1090,-

Fysiske krav: Programmet indeholder by- og naturvandring, til tider på ujævnt terræn. Vi opholder os meget udendørs, så medbring fodtøj og påklædning efter forholdene. 3 hotelskift – man skal selv kunne klare sin bagage. Højskolen har værelser i op til 2. sal uden elevator.

Bemærk: Programmet er tilrettelagt i samarbejde med Gotlands Højskole. En lærer fra skolen er med som faglig rejseleder på størstedelen af rejsen – det foregår på et nemt forståeligt svensk og bliver ikke oversat. Der er rygeforbud indendørs overalt i Sverige.

Busrejse: Opsamling langs motorvejen ved Århus, Horsens, Vejle, Odense, Nyborg, Slagelse. Også opsamling ved Fredericia Banegård og Ørestad Station

Øvrigt: Rejsen gennemføres ved min. 24 og max. 38 deltagere. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifond reg. nr. 1626. Prisen er beregnet efter kendte skatter, afgifter d. 27.6.2018. Der tages forbehold for ændringer  i skatter, valuta, moms og afgifter.

Se kort over rejsen her
Se information om rejsemålet her

Info om rejsemålet

Gotland er på størrelse med Fyn, men kun få steder i verden findes en så koncentreret rigdom af historiske minder, særegen natur og spændende kulturmiljøer. Fra Fårö i nord til Hoburgen i syd spænder landskabet fra gold stenørken til milde bugtende agre og vilde blomsterenge. Fra øst til vest varierer kysterne fra flad sandstrand til dramatiske lodrette klippekyster. I sommerhalvåret blomstrer over 30 arter vilde orkideer, der topper netop i denne rejseperiode. Gotlands geologiske oprindelse blotlægger 8 ”tidszoner” ved overfladen og gør øen til et paradis for fossilsamlere.
Visby er af Unesco kåret til Nordens bedst bevarede middelalderby med fuldstændig intakt bymur, brolagte gader og en historisk bykerne, der vidner om de mere end 300 år på danske hænder. På Gotland har man fundet nogle af Nordens mest betydningsfulde vikingeskatte, og på Nationalmuseet Gotlands Fornsal, som vi besøger i Visby, findes bl.a. enorme mængder af sølv fra perioden.