fbpx

Fjeldvandringer i Telemarken - UDSOLGT Sensommer på det norske højfjeld.

Udgangspunktet for vandringerne er Kvitåvatn Fjeldstue, der ligger ca. 175 km nord for Larvik og ikke så langt fra Rjukan, der er den nærmeste større by i Telemark. Vejen derop byder på 600 meter stigning og 5 hårnålesving.  Der er en fantastisk udsigt over dalen, mens stigningen forceres. Fjeldstuen er beliggende tæt på trægrænsen i 945 meter over havet og med en imponerende udsigt til Sydnorges højeste fjeld Gaustatoppen og søen Kvitåvatn.

Området vi skal vandre i er Gaustablik – også kaldet “Miniature Norge”. Her finder man majestætiske fjelde, dybe dale, sprudlende vandfald, et rigt dyre- og planteliv, vandrestier, udsigtsveje, spændende kultur, aktive oplevelser og ja dyb ro og stilhed!  Med andre ord skal der vandres i et storslået fjeldterræn.

Vandringerne: For at tilgodese alle, tilbydes er vandringer i 2 grupper med erfarne guider.
Gruppe 1 går mellem 10 og 15 km og dagen
Gruppe 2 går dagligt mellem 5 og 10 km

På vandreturene vil i mindre omfang blive fortalt om botanik og geologi – vandreoplevelsen er i højsædet. Nogle af vandreturene har deres udgangspunkt fra Kvitåvatn, mens nogle starter andre steder, hvor bussen kører os til.

Rejsen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad. Alle velkommen.

Rejsen er udsolgt.

Tidspunkt16. aug - 22. aug 2020
Pris 9.525 kr
Enkeltvær.+ 1.050 kr
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse
Busopsamling ved Fredericia Station kl. 7:15, Vejle Transportcenter kl. 08:05, Århus/Tilst pendlerplads kl. 09:35, Randers/Info-Teria Gudenå kl. 09:45, Aalborg/pendlerpladsen på Th. Sauersvej kl. 10:45. Ankomst til havnen i Hirtshals senest kl. 11:45 og kl. 12:45 afsejler færgen til Larvik. Sejlturen tager 3 timer og 45 minutter, så der er god tid til at spise sin medbragte madpakke – eller købe frokost på båden. Fra Larvik er der ca. 3½ times kørsel i den smukke og afvekslende natur der iklædt sommerens grønne farver. Forventet ankomst til fjeldstuen er mellem 19:30 og 20:00. Efter ankomst er der middag og bagefter indkvartering. Senere er der en kort aftensamling, hvor Flemming fortæller om morgendagens vandreture.
Dag 2
Skipsfjeldet rundt eller Toptur til Ørnenipa
Efter morgenmad og madpakkesmøring starter vi alle med en kort tur rundt i området omkring fjeldstuen. Herefter tager vi af sted på to forskellige vandreture, som begge udgår fra Kvitåvatn Fjeldstue. Vi starter med 2 kortere ture, så I kan få en fornemmelse af terrænet og guiderne kan vurdere jeres formåen, så alle efter en uges fjeldvandringer rejser hjem med en god oplevelse. Den ene vandretur går rundt om Skipsfjeld, og er på små 5 km og tager ca. 3 timer. Her er der en flot udsigt ud over Kvitåvatn, Gaustatoppen og ned til Rjukan. Turen til toppen af Ørnenipa (1333 m.o.h.) er på små 10 km og tager omkring 5 timer. Opturen følger en mindre sti gennem et varieret terræn. På toppen er der en fantastisk udsigt mod Gaustatoppen, Tuddal og Tinnsøen. Nedturen går igennem ægte højfjeldsterræn. Resten af eftermiddagen kan man vælge at slappe af, nyde omgivelserne, og er man til en tur på søen, er der kanoer og kajakker til fri afbenyttelse. Efter middagen kl. 18:00 er der aftensamling med fortælling om Vestfjordsdalen og Rjukans tilblivelse og historie. Hydro opfandt i starten 1900-tallet kunstgødning, hvilket bragte rigdom til byen og Norge. Byen er på UNESCOs verdensarv liste. Hver aften vil der ud over dagens historie og fællessang være en opsamling på dagens ture og et oplæg til morgendagens vandreture.
Dag 3
Heldags vandreture. Til toppen af Ørnenipa eller op over Toreskyrkja.
Fantastiske udsigter
For dem der ikke tog turen til toppen af Ørnenipa (1333 m.o.h.) i går, er muligheden der i dag. Alternativet er en vandretur der starter ved Heddalsvatnet ved foden af Gaustatoppen og går gennem højfjeldsterræn med mindre stier og åbent terræn. Der vil være passage af mindre områder med stenblokke. Turen er knap 10 km og tager 6 ca. timer. Når man står på toppen af Toreskyrkja (1364 meter) har man en utrolig flot udsigt mod Tuddal, Dybtjørn og Gaustatoppen. Det er på denne tid af året man kan finde både tyttebær, multebær og blåbær. Så måske bliver der mulighed for et supplement til madpakken. Efter middagen er der aftensamling. Der er fortælles om Hardangervidda og historien om det tunge vand og sabotørernes aktion mod kraftværket Vemork i Rjukan.
Dag 4
Busrundtur i Rjukan og besøg på Vemork
Efter morgenmad og madpakkesmøring kører vi ned til Rjukan. Byen var tidligere et vigtigt industricenter i Telemarken, der som tidligere nævnt skyldes Norsk Hydros etablering af Rjukan salpeterfabrikker. Vi besøger Norsk Industriarbejdermuseum på anlægget i Vemork, hvor Norsk Hydro i 1934 byggede verdens første kommercielle tungtvandsanlæg. Anlægget blev drevet af tyskerne under 2. verdenskrig og flere gange saboteret af de allierede. Dette har dannet grundlag for filmen ”Telemarkens Helte”. Herefter kører vi op til Skinnarbu Højfjeldshotel, der ligger med flot udsigt ud over Hardangervidda. Her besøger vi Hardangervidda Nationalparkmuseum, og vandrer nogle kortere ture ud i området. Middag og aftensamling med bl.a. fortælling om Den norske Turistforening
Dag 5
Sabotørruten eller Krossobanen og Hardangervidda
Pause
Som opfølgning af besøget på Vemork er der i dag mulighed for at vandre i sabotørernes fodspor med lokal guide – ca. 5 timer. Vi får en fornemmelse af det kuperede terræn, de skulle igennem på fjeld og i skov, der nogle steder er temmelig strabadserende. I modsætning til sabotørerne kan vi gøre turen om dagen og nyde den særegne natur som gør turen til en ekstra oplevelse. Turen er på små 10 km. Alternativt er der mulighed for en tur op med Krossobanen Banen (ca. kr. 100,-) der er Nordeuropas første 2-tovsbane. Den blev bygget i 1928 og var en gave fra Norsk Hydro. Det var med tanke for indbyggerne i Rjukan, så de i vinterhalvåret kunne komme op i solen og få noget lys. Turen med banen op til Hardangervidda tager ca. 5 minutter. Vi vandrer en kortere tur på Hardangervidda, hvor klokkelyng, fjeldtjæreblomst og andre blomster er med til at højne dagens oplevelser. Middag og udendørs aftensamling med hygge og samvær omkring bålet.
Dag 6
Heldagsvandreture til Gaustatoppen eller langs Heddersvatten
Efter at have set over mod Gaustatoppen i næsten en uge, er det tid til at bestige fjeldet. Vi følger i starten en forholdsvis god sti og kommer senere ind igennem større stenområder. Stigningen er på godt 700 meter, og der er som regel et rigtig fint udsyn hele vejen op. Årligt tager ca. 70.000 turen derop. Fra toppen er der en fantastisk udsigt, og i klart vejr kan man se en 1/6 del af Norge. Man kan vælge at tage turen op eller ned med den forholdsvis nyåbnede togbane inde i bjerget. En rigtig spændende oplevelse. Det koster ca. 300 n.kr. for en enkelt billet og ca. 400 n.kr. for en retur – og det er for egen regning. – Andre vælger at vandre både op og ned. Hvis man ikke vil med op på Gaustatoppen, tilbydes der et alternativ – en tur rundt langs Heddersvatten og ned mod Tuddal. Ca. 10 km på omkring 4 timer. Vi samles op af bussen. Middag og afslutningsaften.
Dag 7
hjemrejse
"Løft fødderne og hold tungen lige i munden"
Efter morgenmad og madpakkesmøring er det tid til at pakke kufferten. Kl. 10:00 kører vi mod Langesund hvor vi skal være senest kl. 13: 30. Vi sejler fra Langesund kl. 14:30 med ankomst til Hirtshals kl. 19:00. Aftensmad på færgen er inkluderet. Køreruten er som på udrejsen og de forventede ankomsttider er: Aalborg 20:10, Randers 21:10, Århus 21:50, Vejle 22:50, Fredericia 23:30.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

 • 6 nætter på Kvitåvatn Fjellstue
 • 6 x morgenmad
 • 6 x madpakke til vandredagene
 • 6 x middag inkl. vand
 • 7 x aftenkaffe
 • Differentierede vandringer i 2 grupper
 • Danske vandreledere på samtlige vandringer
 • Udflugter og besøg: Hardangervidda Nationalparkmuseum, Norsk Industri-arbejdermuseum i Vermok
 • Aftenprogram hver aften
 • Busrejse i moderne 4* dansk bus
 • Færge; Hirtshals – Larvik
 • Færge; Langesund – Hirtshals
 • Vejafgifter
 • Dansk moms, bidrag til Rejsegaranti-fonden og udvidet EU ansvarsforsikring
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

 • Drikkevarer
 • Private forsikringer
 • Øvrige måltider
 • Øvrige entréer
Se bemærkninger her

Bemærkninger

To vandregrupper:
For at tilgodese alle tilbydes der vandringer i 2 grupper. Der er erfarne guider på holdene. Gruppe 1 går mellem 10 og 15 km om dagen og gruppe 2 mellem 5 og 10 km. Tempoet tilpasses efter gruppens kunnen med passende drikke – og spisepauser.
Vi kommer til at gå i både ujævnt, stenet og tungt fjeldterræn, og der bydes naturligvis på både stigninger og vanskelige nedgange. Derfor skal du være godt gående og have en ganske god balance.
Madpakke medbringes på de daglige ture.

Du skal medbringe gode vandrestøvler eller meget stabile vandresko. Vandrestave kan anbefales.
En god vind- og vandtæt jakke med hætte og regnbukser er nødvendigt. (deltagerne vil senere få tilsendt en pakkeliste)

Rejseleder på turen er Flemming Johannsen, tidligere højskolelærer og erfaren turleder.
Derudover er der frivillige guider fra Kvitåvatn Fjeldstue, som er andelshavere på fjeldstuen.
På køreturen til Norge vil Flemming bl.a. fortælle historien, der ligger bag Kvitåvatn Fjeldstue.

Hver aften vil der ud over dagens historie og fællessang, være en opsamling på dagens ture og et oplæg til morgendagens vandreture.

Logi: Vi bor på Kvitåvatn Fjeldstue. Alle værelser har eget bad og toilet, håndklæder og sengelinned. Det er en danskejet fjeldstue, som i 1993 blev overtaget af en stor gruppe danske familier, som efterfølgende har gennemrenoveret stedet fra A-Z.
Fjeldhytten ligger utrolig smukt i 950 meters højde og er omgivet at et varieret fjeldterræn og med udsigt til Gaustatoppen, som er et at de højdepunkter, vi skal stifte bekendtskab med i ugens løb.

Opsamling: Fredericia Banegård, Vejle (TDC), Århus (Tilst pendlerplads), Randers (Info-Teria Gudenå), Aalborg (pendlerpladsen på Bertil Ohlinsvej), Hirtshals Havn

Øvrigt: Rejsen gennemføres ved mindst 24 deltagere. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifond reg. nr. 1626. Prisen er beregnet efter kendte skatter og afgifter den 16.12.2019. Der tages forbehold for ændringer skatter, valuta, moms og afgifter.

Rejsen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad. Alle velkommen.

Se information om rejsemålet her

Info om rejsemålet

Vi bor på Kvitåvatn Fjeldstue. Det er en danskejet fjeldstue, som i 1993 blev overtaget af en stor gruppe danske familier, som efterfølgende har gennemrenoveret stedet fra A-Z.
Fjeldhytten ligger utrolig smukt i 950 meters højde og er omgivet at et varieret fjeldterræn og med udsigt til Gaustatoppen, som er et af de højdepunkter vi skal stifte bekendtskab med i ugens løb.