Estland og Letland - hovedstæder og landområder Riga, Tartu, Narva, Tallinn

Denne rejse til Estland og Letland skiller sig ud fra mængden af turistrejser ved også at gå ud på landet til landbefolkningen; til deres hverdag, kultur og historie – til “det rigtige Baltikum”. Således går rejsen til Peipussøen med de små byer, den smukke natur og befolkningen af gammeltroende russere. Til universitetsbyen Tartu i øst. Til en danskejet gård, hvor den danske driftsleder fortæller om, hvilke vilkår erhvervsdrivende har i landet. Vi besøger en skiferoliemine – et stort erhverv i “det estiske Ruhr distrikt” og besøger et russisk-ortodoks kloster. Rundvisning i grænsebyen Narva, der naturligvis er stærkt præget af den store nabo i øst: Rusland. Oplevelserne i de smukke historiske hovestæder Riga og Tallinn med vestlig standard, sætter alle oplevelserne i perspektiv.

Kort sagt en fantastisk chance for at opleve den almindelige estiske og lettiske befolkning  tæt på og høre landenes gribende historie i samvær med meget kyndig rejseleder, der vil perspektivere og aktualisere oplevelserne. Fly fra Billund eller Kastrup. Mere end ½ pension. Gode 3* og 4* hoteller.

De Baltiske Lande har igennem historien været tæt knyttet til Danmark. I Estland blev Dannebrog sendt til det danske folk fra himlen, i Hansatiden handlede vi meget med De Baltiske Lande, i mellemkrigsårene havde vi landbrugsfaglige forbindelser, og under Anden Verdenskrig modtog vi flygtninge fra Baltikum.
Da Baltikum i 1991 blev selvstændigt efter næsten 50 år under Sovjetisk styre og det socialistiske system, var Danmark det første land til at anerkende landene og oprette diplomatiske forbindelser. Balternes undertrykkelse under sovjettiden er en gribende historie. Men endnu mere gribende var folkets frihedskamp i slutningen af 1980erne, hvor demonstranterne benyttede sang i stedet for våben. Danmark, Estland, Letland og Litauen har også i årene efter landets selvstændighed været nært knyttet til hinanden. Danmark har støttet godt med viden og oplæring i demokrati, modtaget unge baltere på udveksling i Danmark, og dansk industri har været fødselshjælper i opbygningen af de nye selvstændige samfund. Ved landenes indtræden i EU i 1992 ventede alle en blomstrende fremtid.

Rejsen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad – alle er velkommen.

 

Tidspunkt23. aug - 29. aug 2018
Pris 9.250 kr
Enkeltvær.+ 1.220 kr
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse fra Kbh/Billund. Riga
Direkte flyvning fra Kbh/Billund tidlig på eftermiddagen med Air Baltic til Riga, hovedstaden i Letland. Ankomst i Riga omkring kl 17:20. Med lokal bus kører vi til vores hotel (2 nætter). Vi bor rigtig godt på Radisson Blu, 10 minutteres gang fra den gamle bydel. Undervejs fra lufthavnen til hotellet køres gennem forstadsområder præget af monotont sovjetisk betonbyggeri – masser af små lejligheder, der danner ramme for rigtig mange menneskers hverdagsliv. Riga har 900.000 indbyggere og er Baltikums største by. Riga er mere end 800 år gammel. Fælles middag på hotellet.
Dag 2
Citytour i Riga, Mezaparken, Salaspils, Jurmala
Morgenmad på hotellet. Byrundturen starter i bus, hvor vi oplever forskellene mellem den gamle og de nye bydele. Vi ser de smukke Art Nouveau huse i gaden Alberta Iela, kører ad boulevarderne til byens centrum. Her stiger vi ud af bussen og går en byvandring i den gamle smukke og nu velrestaurerede bydel. Her er en fin bykerne med gamle velbevarede huse fra 1500 og 1600 tallet. Vi ser Krudttårnet, Frihedsmonumentet, Den Svenske Port, Parlamentet, Domkirken, Skt. Jakobs kirke og m.m. Frokost på egen hånd. Herefter fortsætter dagens udflugt i bus til interessante oplevelse i oplandet til Riga. Først kører vi til Mezaparken, hvor de store sangfestivaler med ca 30.000 korsangere hvert 5. år finder sted – igen i juli 2018. I den store park ligger også flere kirkegårde. Videre til Salaspils, som har en tragisk historie. I 1605 lagde byen jord til et meget blodigt slag mellem Polen og Sverige, og under 2. verdenkrig lå koncentretionslejren Kurtenhof her. Vi ser mindesmærket og hører historien. Til slut kører vi ud til badebyen Jurmala, hvor de smukke gamle træsommerhuse med knopskydninger, verandaer og små spir minder om små torneroseslotte – og ligger side om side med tung sovjetisk arkitektur. Fælles middag på hotellet i Riga.
Dag 3
Gauja Nationalpark, skovbrødrene. Tartu i Estland
Morgenmad på hotellet og afsted mod Estland. Vi passerer Turaida Slottet, hvor rejselederen vil fortælle det gamle lettiske folkesagn om Maija og Viktor. Vejen fortsætter tværs gennem Gauja Nationalpark, der bærer det poetiske navn ”Det liviske Schweiz” pga de smukke og varierede landskaber. Nationalparken er på 91.700 ha og blev oprettet i 1972. Lige på den anden side af Estlands grænse besøger vi et friluftsmuseum for de baltiske skovbrødre. Skovbrødrene var en modstandsbevægelse, som bekæmpede den sovjetiske besættelsesmagt i alle tre baltiske lande i 1950erne. En gribende historie om oprør mod den store bjørn i øst. Frokost hos Skovbrødrene (inkl). Kort byrundtur i universitetsbyen Tartu før indkvartering og middag på vores hotel i Tartu (1 nat). Det var i Tartu de berømte og kæmpestore sangfestivaler startede tilbage i 1869. Stævnerne afholdes fortsat hvert 5. år – nu i Tallin. Op gennem 90’erne samlede disse sangstævner 30.000 sangere og 600.000 estere.
Dag 4
Erhvervsbesøg hos dansker, Peipussøen, Küremäe klosteret. Saka
Efter morgenmad skal vi opleve en dansker, der har bosat sig i Estland og nu er driftsleder på en større estisk gård med malkekvæg og 50 ansatte. Driftslederen vil vise rundt, og vi får en unik mulighed for at høre om vilkårene for at drive erhverv i et tidligere østland og høre en personlig beretning. Frokost på en lokal café (inkl). Derefter kører vi ud til den store Peipussø, Europas 4. største sø, der ligger på grænsen mellem Rusland og Estland. I området lever en del gammeltroende russere. Disse russerne flygtede i 1600 tallet til Sibirien og Estland og undgik derved sovjettiden - og har levet isoleret siden. Videre nordpå til besøg og rundvisning på Küremäe klosteret, et aktivt nonnekloster for russisk ortodokse nonner. Dagen ender ved vores hotel (2 nætter), der ligger midt i naturen, helt ud til klinte ned til Østersøen ved den lille by Saka. Marker og spredt skov. Efter fælles middag tilbydes en lille spadseretur til udsigtspunkter.
Dag 5
Skiferoliemine, Narva
Området ved Kohtla blev engang kaldt Estland Ruhr-distrikt pga. den massive udvinding af bl.a. skiferolie. Iført hjelme og kedeldragter får vi en guidet rundvisning inde i minen, der har fungeret indtil for nylig. Stort slaggerbjerg og store maskiner præger området. Byen Narva ligger på grænsen til Rusland og blev grundlagt af danske riddere tilbage i 1200 tallet. Byen var vigtig i Hansatiden og har været under både dansk, svensk, tysk og russisk herredømme. Nu udgør russerne ca 90% af befolkningen. Guidet byrundtur. Frokost på egen hånd i byen. På vejen hjem stop ved de Blå Bjerge og en slagmark fra 2. Verdenskrig, hvor vel nok det eneste monument for frivillige danske (og norske og flamske) i tysk uniform står. Retur til hotellet. Middag på hotellet i Saka.
Dag 6
Citytour i Tallinn
Efter morgenmaden pakkes bagagen i bussen og vi kører til Tallinn - danskerbyen. Guidet byrundtur i Tallinn – til Tallinns historiske middelalder centrum (UNESCO), den store borg, til Danskerkongerne Have, stedet hvor Dannebrog faldt ned, Rådhuset, Domkirken, til bydelen Toompea osv. osv. Frokost på egen hånd. Også lidt tid på egen hånd til at nyde den charmerende by, de fine butikker og en kop kaffe på en café. Middag på hotel i Tallinn beliggende lige udenfor den gamle bymur. (1 nat)
Dag 7
Hjemrejse til Kbh/Billund
Med bus køres til Tallinn Lufthavn, hvorfra vi flyver tilbage til Billund/København. (Mellemlanding i Riga.) Ankomst i København/Billund tidlige på eftermiddagen - mange oplevelser rigere.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

 • Fly Kbh/Billund-Riga, Tallinn-Kbh/Billund. Rejselederen følges med gruppen fra t/rt Billund
 • Lufthavnsafgifter, skatter og kurser pr. 10.10.2017
 • God lettisk bus alle dage
 • Gode 3-4* hoteller.
 • 6 x morgenmad
 • 6 x middag, 3 retter inkl kaffe og vand
 • 2 frokoster på café
 • Alle udflugter og entréer
 • Entré og rundvisning: Skovbrødrene, skiferoliemine, Küremaë klosteret, gårdbesøg
 • Dansk rejseleder
 • Dansk og baltisk moms.
 • Bidrag til Rejsegarantifonden og EU ansvarsforsikring, vejafgifter og moms
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Drikkevarer, øvrige måltider, øvrige entréer og private forsikringer.

Se bemærkninger her

Bemærkninger

Fysik: Godt gående og selvhjulpen. Man skal selv kunne fragte sin bagage. Besøget i minen samt byvandringerne i de historiske bykerner er på ujævnt terræn.

Hoteller: 4 forskellige hoteller. Hotellerne er gode 3 og 4 stjernede hoteller. I storbyerne har hotellerne vestlig standard, mens hoteller på landet stadig har et østeuropæisk islæt med en noget spartansk indretning og lidt langsom betjening. Maden er dog altid rigelig og personalet venligt.

Standard generelt: Denne rejse går ud på landet, hvor I møder ”det rigtige” Baltikum. Her er smukt og her lever en imødekommende befolkning. Men vejene kan have lavere standard end vi er vant til. Desuden kan nævnes, at antallet af offentlige toiletter er i vækst – men langt de fleste steder, skal man kun forvente kun ét toilet.

Øvrigt: Rejsen gennemføres ved min. 22 og max. 32 deltagere. Ret til mindre ændringer i programmet forbeholdes. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifond reg. nr. 1626. Prisen er beregnet efter kendte valutakurser, skatter og afgifter d. 10.10.2017. Der tages forbehold for valutaændringer samt ændringer i skatter, moms, div. afgifter og flyændringer.

Rejsen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad – alle er velkommen.

Se kort over rejsen her