Bologna og Ravenna Italiensk kultur, arkitektur, delikatesser og natur

Bologna er indbegrebet af det klassiske Italien. Beliggende på den centrale akse som regionshovedstad i Emilia-Romagna, har byen Posletten på den ene side og Appeniner-bjergkæden på den anden. Landets veje krydser fra nord/syd og øst/vest, og byen ligger nær frugtbare store landbrugsområder. Historien kan føres helt tilbage til etruskerne og den indre bykerne er anlagt af romerne, men byens virkelige profil er skabt med grundlæggelsen af universitetet Alma Mater i 1088, som dermed er den vestlige verdens ældste.  Allerede i 1100-1200 tallet havde universitetet over 10.000 studerende – i dag er tallet seks gange højere. I Bologna har man en vidunderlig følelse af, at man oplever den ægte vare. På gaderne, i forretningerne, i kirker og besøgsmål. Levende, folkeligt og vitalt ja, – men ikke hektisk og turistet.

Byens vartegn er 2 tårne fra tidlig middelalder, men for den besøgende er det arkaderne, de overdækkede fortove til fodgængere, som findes overalt i centrum, der markerer sig stærkt i erindringen. Det siges, at Bologna har næsten 40 km arkader, og hele bymidten bugner af historiske paladser, biblioteker og mondæne byggerier, der understreger historik, handel og erhvervsliv.

Regionen er kendt for de sublime fødevarer: Parmaskinke, parmesanost, trøfler, Lambrusco og balsamisk eddike. I Bologna frister således lækre delikatesser i karismatiske forretninger med originalt interiør, der har fulgt familiens navn i generationer. Dette gælder f.eks. Atti-bageriet og Tamburini, der begge producerer byens legendariske tortellini. Også mortadella-pølsen, tagliatelle-pasta og forskellige varianter af ragout hører til Bolognas absolutte top-særkender. På rejsens udflugter besøges produktionsteder for parmaskinken parmasan-ost (Parmigiano Reggiano) og balsamico eddike ved Modena – selvfølgelig inklusiv smagsprøver og en lækker frokost med lokale delikatesser.

Udflugt til det fantastiske Po Delta, et sumpområde, hvor den store Po flod deler sig i 3 arme ved udløbet i Adriaterhavet. Her dyrkes ris, især ris til risotto. Besøg i rismarkerne hos risbonden og sejltur i deltaet, der er udlagt som Nationalpark. Utallige fugle lever i området – måske er vi heldige at se flamencoer.

Besøg i kulturbyerne Ferrara med Estense Slottet, kanalbyen Chioggia (en lillesøster til Venedig) og Ravenna med ikke mindre end 8 UNESCO seværdigheder – der alle knytter sig til de helt fantastiske mosaikarbejder.

Lækkert 4* hotel i udkanten af Bologna, mere end ½ pension, direkte fly fra Kastrup. Rejseleder: italienskender Bo Rosasco.

Tidspunkt25. aug - 31. aug 2018
Pris 10.490 kr
Enkeltvær.+ 1.510 kr
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse med fly fra Kastrup
Direkte fly fra Kastrup til Bologna. Med bus kører vi til vort gode 4* hotel, der ligger i yderkanten af Bologna, lige ved grønne områder og buslinje til centrum af Bologna. Middag på hotellet.
Dag 2
Oplevelser i Bologna
PEfter morgenmad på hotellet kører vi med den offentlige bus til centrum af Bologna. Bologna i provinsen Emilia Romagna er en af Italiens ældste byer, grundlagt af etruskerne et par århundrede før vor tidsregning. Det historiske centrum er koncentreret omkring to sammenhængende pladser med Neptunspringvandet og Domkirken. Den historiske bykerne er karakteriseret ved den over 70 km lange strækning af middelalderlige søjlegange og arkader. I Bologna ligger også verdens ældste universitet fra 1088, og byen bærer stadig i høj grad præg af at være kulturcentrum. Byvandring i Bologna: Et af Bolognas kælenavne er la Grassa – den Fede- baseret på byens adgang til rigelige og gode råvarer. Vi starter dagen med et besøg i bydelen il Quadilatero, der hver dag forvandles til et stort marked, med et væld af handlende. Der bliver rig lejlighed til at gøre delikatesseindkøb undervejs eller nyde en kop kaffe på en bar. På vores byvandring lægger vi ud med at gå til Piazza Maggiore pladsen, der rummer flere store paladser og vigtige bygninger fra 1200-1400 tallet, bl.a. det berømte Re Enzo. Vi besøger Basilica San Petronio, der er blandt verdens største kirker. Herefter går vi over til et besøg i Palazzo d’Archiginnasio, der er opført i midten af 1500-tallet som hovedsæde for universitetet med tilhørende bibliotek. Stedet hører til byens absolutte top seværdigheder. Universitetet i Bologna er verdens ældste fra 1088 og tiltrækker stadig studerende fra hele verden. Bygningen er blevet restaureret efter de allieredes bomber faldt her i 1944. Videre til Santo Stefano komplekset, kaldet de 7 kirker og forbi de to middelaldertårne fra 1100-tallet, Garisenda og Asinelli, der er Bolognas egentlige vartegn. Også tid på egen hånd til at gå på opdagelse i den stemningsfulde bymidte eller man kan tage bussen hjem. Rejselederen er behjælpelig. Fælles middag på hotellet.
Dag 3
Po deltaet, risproduktion
Spændende dagsudflugt til Nationalparken Po Deltaet og omliggende landbrugsområder. Po er Italiens længste flod, 652 km fra udspringet i de østlige Alper til udløbet i Adriaterhavet. Den store Po slette, området mellem Alperne, Appenninerne og Adriaterhavet og dækker store dele af Norditalien, består af store flade landområder med frugtbart landbrugsland med afgrøder som ris, hvede, durum, sukkerroer, frugttræer og foderafgrøder til husdyrhold. Po sletten er Italiens ”spisekammer” samt landets vigtigste industriområde. På sletten ligger halvdelen af Italiens industri med tilsammen 60 % af de beskæftigede. Vi passerer Po-sletten og iagttager gårde og landsbyer, de mange kanaler med diger og de velplejede marker. Hvor Po løber ud i Adriaterhavet, er der opstået et stort sumpområde, som nu er Nationalpark. Området er bemærkelsesværdigt ved et utal af småøer, laguner, landtanger, rørskove og et enormt dyreliv, især mange trækfugle fra Skandinavien overvintrer her. Til tider er der flamencoer – måske er vi heldige, at se de laksefarvede fugle i deres naturlige biotop. I området omkring Nationalparken dyrkes en del ris, især ris til risotto. Vi besøger på risgård, hvor vi hører om produktionen. Frokost på en lokal restaurant og senere en sejltur i Po deltaet med lokalguide. Hjem til middag på hotellet.
Dag 4
Ravenna, Adriaterhavet
IMorgenmad på hotellet. Ravenna er verdenskendt for de enestående og velbevarede byzantinske mosaikker, der findes i byens kirker. Ravenna har ikke færre end 8 monumenter på listen over Unesco’s verdensarv. Mosaikkerne er alle håndarbejde, der laves af kulørte små glasstykker, der skråtstillet fastgøres i cement, hvorved sollysets stråler brydes i glasset i funklende rene farver. Alle de 1500 år gamle mosaikker er bevaret i de originale farver, således at de den dag i dag fremstår i al deres fine farvepragt. Vi starter lidt syd for centrum i bydelen Classe. Her besøger vi den første kirke San’t Apolinnare in Classe, der er grundlagt i det 6. århundrede og bl.a. rummer den fantastiske apsis med mosaik i guld og grønne nuancer. Vi fortsætter ind til centrum og starter den egentlige byvandring, der også indeholder besøg i Basilica San Vitale, Basilica San’t Apolinnare Nuovo, det ortodokse kapel, Arcivescovile museet med Andrea kapellet og Galla Placidia mausolæet, ligesom vi undervejs kommer forbi Dantes grav (Dante er mest forbundet med Firenze, men måtte i den sidste del af hans liv søge tilflugt i Ravenna). Vi besøger også mosaikværkstedet Koko Mosaic Workshop. Her oplever vi, at den gamle mosaikkunst stadig lever og udføres, og vi får mosaikbilledernes fremstillingsproces beskrevet og fremvist. Herefter kører vi en tur langs havet. Da de mange kirker og mosaikker blev skabt i Ravenna for ca. 1500 år siden, lå byen ved havet og var en vigtig havneby. Men landet har hævet sig, og i dag ligger Ravenna 8 km inde i landet. Byen har stadig en ret vigtig industrihavn, som forbindes med havet ved hjælp af den 8 km lange Canale Candiano. Stop ved Adriaterhavet og mulighed for at stikke tæerne i vandet. Fælles middag på hotellet.
Dag 5
Balsamico vineddike, parmaskinke, Parma
Dagen udflugt går mod øst, hvor de kulinariske oplevelser ligger tæt. Modena er verdenskendt for sine balsamiske eddiker, der er blevet fremstillet siden 1500-tallet, men først blev berømt op gennem 1980’erne. Området har et ideelt klima til de hvide druer, der anvendes til eddiken: en frugtbar jord med Appenninerne på den ene side og havet på den anden side. Ekstremt kolde vintre, meget varme somre og en konstant høj luftfugtighed. Dermed vokser druerne langsommere, er længere tid om at modne og kan høstes meget sent på året. Den originale Aceto Balsamico Tradizionale bliver presset, filtreret og kogt ind til druemost under åben himmel over åben ild. Når mosten koncentreres, begynder sukkeret at karamellisere, og mosten får den mørke farve. Der findes dog mange billigere industrielt fremstillede balsamiske eddiker, som også lagrer kortere tid end 12-25 år. Besøg på et produktionssted for balsamico inkl. smagsprøver. Lidt længere mod øst ligger byen Parma, der har lagt navn til Parmaskinken. Tørret skinke produceres mange steder i Italien, men skinken fra Parma er den mest berømte. Vi besøger er et produktionssted og smager på delikatessen, der mindst 1 år er modnet i perfekt balance mellem temperatur, luftfugtighed og ventilation – saltning, hvile, afvaskning, tørring, smøring og modning. Lækker frokost med italienske delikatesser inkl 1 glas vin. Lidt tid på egen hånd i Parma. For bil- og designinteresserede kan anbefales et besøg på Ferrari Museet med røde Ferrarier fra mange tidsaldre i smukt svungne linjer. Middag på hotellet.
Dag 6
Parmesanost, Ferrara og Chioggia.
Lige vest for Bologna producerer flere mejerier den lokale parmesanost: Parmigiano Reggiano – vi besøger en produktion, får en rundvisning og smager på osten. Herefter kører vi til byen Ferrara, der domineres af det store slot i bymidten. Her boede slægten Este, som ejede hele Po sletten i renæssancen. Guidet rundvisning i Estense slottet, der er på UNESCO verdensarvsliste. Vi besøger byen Chioggia, der ligger på en halvø, omgivet af vand på næsten alle sider. Ligesom sin storesøster Venedig er flere af byens gader omdannet til kanaler. I kanalerne ligger farverige fiskebåde, og langs kanalerne ligger spændende butikker. Tid på egen hånd til sightseeing i Chioggia. Der er også mulighed for at sejle en tur på kanalerne, hvis man måtte ønske dette (ikke inkl.). Middag på restaurant i Bologna.
Dag 7
Dag på egen hånd. Hjemrejse
Dagen er til egen disposition – museer, indkøb, afslapning, før vi tager flyveren tilbage til København kl. 20.00. Ankomst i København kl. 22.00.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

  • Godt 4* hotel
  • 6 x morgenmad, 5 x middag på hotellet
  • 1 middag på restaurant i Bologna
  • 1 frokoster på restaurant
  • 1 frokost med italienske delikatesser og drikke
  • Besøg på risgård
  • Besøg og smagsprøver ved parmesanost, parmaskinke, vineddike.
  • Vidende dansk rejseleder t/rt Kbh
  • Alle entréer og udflugter jf. program
  • Sejltur i Po Delta
  • Byvandring i Bologna
  • Lokal guide Estense slottet
  • Drikkepenge til lokalguider
  • Flybillet Kastrup – Bologna
  • Al transport:, egen bus, transfer, off transport
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Øvrige måltider, private forsikringer, lommepenge, drikkevarer, drikkepenge til hotel og chauffør, cityskat på hotel (betales direkte på hotellet)

Se bemærkninger her

Bemærkninger

Hotel: Vi bor på et meget stilfuldt og klassisk 4* hotel i byens udkant med grønne områder og busstop lige ved hotellet. Værelserne er nydeligt  indrettet med alle moderne bekvemmeligheder; telefon. TV, minibar/køleskab, safety boks, Wi-Fi forbindelse, hårtørrer mv. Hotellet har en god restaurant.
Enkeltværelser er dobbeltværelser.

Klima: Gennemsnitstemperaturen i Bologna sidst i august er 25-30 grader om dagen.

Fysiske krav: Byvandringer i Bologna, og Ravenna er baseret på færden til fods. Få dage bruger vi offentlig bus (se i programmet).

Rejseleder: Italiensekspert Bo Rosasco, der er flydende på sproget og har boet i landet i flere perioder.

Øvrigt: Der tages forbehold for mindre ændringer i programmet. Prisen er beregnet efter kendte valutakurser, skatter og afgifter d. 05.12.2017. Forbehold for ændringer i flyafgange samt ændringer i kurs, valuta, skatter, div. afgifter. Mols Rejser er medlem af Rejsegarantifonden reg. nr. 1626
Min 20 gæster, max 30.

Se kort over rejsen her