Berlin, Dresden & Prag - togrejse Tre af Europas smukkeste storbyer

Oplev tre hver for sig enestående mellemeuropæiske storbyer, der som perler på en snor stråler i genvunden skønhed. BERLIN, DRESDEN og PRAG fremtræder med klare historiske fællestræk, men hver med en særegen baggrund og atmosfære.

Rejsen er lavet i samarbejde med Kristeligt Dagblad, og er åben for alle.

Vi følger bogstaveligt sporet ned gennem det tidligere Østeuropa, da rejsen foregår med tog fra København/Århus. Byerne har kun få timers afstand ad skinnerne og al togfart er dagskørsler gennem spændende kulturlandskaber. Undervejs bor vi på centrale 3, 4 og 5 stjernede hoteller.

Programmet tager afsæt i byernes historiske identitet, belyser ståstedet ved 2. verdenskrigs afslutning, påvirkningerne under den kolde krig og samfundsudviklingen efter murens fald.

Undervejs beundrer vi de storslåede restaureringer, besøger byernes enestående seværdigheder samt et tjekkisk marionetteater i verdensklasse. Der bliver mulighed for at tilkøbe musikarrangementer.

SÅ ENESTÅENDE OG SÅ FORSKELLIGE

Berlin, Dresden og Prag er i dag levende metropoler med ufattelige rigdomme, overvældende arkitektur, blomstrende musik- og teaterliv samt al slags kunst og viden samlet på unikke museer. Alle tre byer har historiske traditioner for storhed, opførelse af sublime bygningsværker, for overlevelse, håb, nye visioner og mål for fremtiden. Alle har de været centrum for nationale og internationale politiske begivenheder, der har påvirket hele Europas historie.

Korte rids over byernes baggrund, der vil blive belyst på rejsen:

Berlin i kurfyrstendømmet Brandenburg og kongeriget Preussen, 20ernes eksperimentelle kulturliv, Hitlers hovedstad i det tredje rige, centrum i den kolde krig, Berlinmurens opførelse/fald, genforeningen og byens fornyede status som forbundsrepublikkens hovedstad.

Dresden i Sachsen, den lutheranske højborg efter reformationen og senere barokkens centraleuropæiske kulturcenter. Napoleons aftryk, bombardementet i 1945, koldkrigens militære oprustning, de ugentlige politiske demonstrationer og den utrolige genopbygning.

Prag har tusindårig tradition som central handelsplads mellem øst/vest. Mødet mellem forskellige kulturer skabte råderum for kreativitet, videnskab, filosofi og politik i konge- og kejserdømmet. Nationens selvstændighed i 1918, invasionen i 1968, jerntæppet, fløjlsrevolutionen, den enorme restaurering og lynhurtige vestlige omstilling.

FAGSTÆRK TURLEDELSE

Rejsens indhold formidles af  Annette og Henning  Dochweiler, der er på hjemmebane i det centrale Europa. Henning er bl.a. tidligere leder af Kulturinstituttet i Salzburg og Wien. Annette er tidligere dansklektor i Wien og Budapest samt forfatter af flere bøger i Politikens serie ”Turen går til.”
I Prag vil gruppen tillige møde en tjekkisk dansktalende ekspertguide, der leder byvandringerne og inddrager os i personlige oplevelser under kommunismen. Der holdes flere relevante oplæg undervejs.

Tidspunkt03. okt - 11. okt 2017
Pris 13.675 kr
Enkeltvær.+ 2.750 kr
Tilmelding og info:75 87 12 12
Dag 1
Udrejse tog DK-Berlin, aftentur m. Gedächtniskirche
Togrejse fra Danmark med start kl. ca. 09:30 fra Århus, og ca. kl. 07:30 fra København. Kørsel sydover og togskifte i Hamborg, hvor de to grupper samles. Vi ankommer til Berlin ud på eftermiddagen på årsdagen for den tyske genforening (1990). Transport til hotellet, der ligger nær Kurfürstendamm, Berlin Zoo og Gedächtniskirche. Efter indkvarteringen mødes vi til en lille introducerende bytur for at orientere os i området nær hotellet. Den karakteristiske Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche har kun sit oprindelige tårn tilbage efter bombningen i 1943, men siden er der opført en ny kirke i glas og stål. Nær ved ligger også Berlins største og mest kendte stormagasin KadeWe (Kaufhaus des Westens), ligesom museet Story of Berlin findes i nær gåafstand fra hotellet. Vi runder dagen af med fælles middag på en nærliggende restaurant.
Dag 2
Byrundtur, Rigsdagen, Brandenburger Tor mm.
Reichstagskuppel©visitBerlin, Foto: Wolfgang-Scholvien
Efter morgenmaden tager vi med offentlig transport til Rigsdagsbygningen med Norman Fosters store glaskuppel, som vi skal opleve indefra. Herfra går vi til Brandenburger Tor, som siden 1989 har været et markant symbol på genforeningen af Øst og Vest. Vi fortsætter ad boulevarden Unter den Linden i det tidligere Østberlin, hvor vi kommer frem til ”museums-øen”. Her findes flere markante og monumentale museer samt Berlins Domkirke. I nærområdet er også det store røde Rådhus, det 365 meter høje fjernsynstårn, et stort parkanlæg og torvet med Neptunspring-vandet. Efter fælles frokost på en nærliggende restaurant har vi et par fritimer i området til individuelle valg, og blandt mulighederne kan nævnes: DDR-museet, Pergamon, Bode Museum, Nationalgalleriet, Neues og Altes Museum, Domkirken mv. eller måske en times sejltur på Spree. Vi mødes kl. ca. 16:00 foran Berlin Domkirke og besøger derefter det Historiske Museum, der i udstilling og billeder visualiserer byens og landets fortid. Efter besøget tager vi med offentlig transport tilbage i hotelretningen, og de der har lyst kan lade sig friste i KadeWe shopping center, mens andre fortsætter tilbage til hotellet. Aftensmad på egen hånd. Der er talrige caféer og spisesteder nær hotellet. Denne aften undersøger vi byens kulturelle muligheder for teater eller koncert som tilvalg.
Dag 3
Checkpoint Charlie, Mauer-museet og Kulturforum
Old-National-Gallery©visitBerlin, Foto:Wolfgang-Scholvien
Efter morgenmaden tager vi til det Jødiske Museum, der er tegnet af den polsk-tysk-amerikanske arkitekt Daniel Libeskind. Bygningen og arkitekturen spiller aktivt med i fortællingen om jødernes historie i Berlin. Derefter går vi til området ved Checkpoint Charlie, det berømte overgangssted mellem Vest og Øst. Vi ser den tidligere grænsepost og det tilstødende Mauer-museum. Herefter tager vi offentlig transport et par stop i lige linje op mod Potsdamer Platz, hvor vi holder frokostpause på egen hånd. Rejselederne viser hen til et muligt spisested for dem, der har lyst. Området kendetegnes i dag af det arkitektonisk moderne Sony Center og Kulturforum, der er Vestberlins modtræk til Østberlins museums-ø, hvor vi var dagen før. Efter frokost mødes vi og går i Kulturforum, hvor bl.a. Berlinerfilharmonikernes fantastiske koncerthus og en række interessante/specialiserede museer ligger. Rejselederne går med hver sin gruppe til henholdsvis Gemäldegalerie og Neue Nationalgalerie. Middag på en restaurant nær hotellet, hvor vi får besøg af en dansktalende tysker, som er bosat i Berlin.
Dag 4
Tog til Dresden, Altstadt, Frauenkirche, Semper Operahus
Autumm-in-Berlin©visitBerlin, Foto: Wolfgang-Scholvien
Vi forlader hotellet midt på formiddagen og fortsætter vores togrejse sydpå. Efter et par timers rejse med tog ankommer vi til Dresden kl. ca. 13:00. Vi tager med sporvogn til en station ca. 300 m fra hotellet. Vi sætter bagagen til opbevaring på vort meget centralt beliggende hotel – vi kan først tjekke ind kl. 15:00 – og holder samling. Samling i mødelokale, 13:30 – 14:45. Senere på eftermiddagen foretager vi en byvandring i Altstadt, det gamle Dresden. Byen har gennemgået enorme restaureringsarbejder efter krigen, hvor bombardementet i 1945 jævnede det meste af centrum med jorden. Det afsluttende restaurerings ”værk”, Frauenkirche, blev genindviet i 2005. På byvandringen passerer vi bl.a. Alter Markt, Frauenkirche, slottet, Grünes Gewölbe og det verdensberømte Semper Operahus, hvor værker af f.eks. Wagner og Strauss har haft premiere. Vi kommer også forbi det enestående barokslot Zwinger med dens karakteristiske klokkeformede kuppel. Alle de storslåede bygningsværker synes at vende, så de udgør et imponerende skue fra Elbens flodside. Sidst på eftermiddagen er der tid på egen hånd. Der er således mulighed for at besøge Kongeslottet og se kurfyrstens skatkammer og overdådige sale, Grünes Gewölbe. Fælles middag på lokal restaurant. Vi undersøger muligheder for koncert, teater etc. Byens kulturelle program forventes offentliggjort senest juni 2017.
Dag 5
Stadtmuseum, Frauenkirche med orgelandagt, Zwinger
Efter morgenmaden på hotellet begiver vi os igen ud i Altstadt og besøger nogle af byens berømte seværdigheder. Vi indleder med Stadtmuseum Dresden, der levendegør byens historie og bl.a. dokumenterer meget af arbejdet med genopførelsen af Altstadt. Herfra går vi få hundrede meter hen til Neuer Markt og Frauenkirche, som vi i dag skal opleve indefra til en halv times orgelandakt i det smukke, lyse kirkerum. Vi spiser fælles frokost i centrum, inden vi fortsætter over til barokslottet Zwinger, der indeholder unikke samlinger af mesterværker fra renæssancen og barokken. Her skal vi bl.a. se Rafaels berømte Sixtinske Madonna med de to buttede engle i bunden af billedet. Af andre navne på museet kan nævnes Rembrandt og Rubens, Tizian og Canaletto. Hele bygningskomplekset med tilhørende haveanlæg regnes for et af de fineste arkitektoniske eksempler fra barokken. Indgangsbilletten giver også adgang til Zwingers andre afdelinger, herunder en omfattende samling af Meissner porcelæn. Kl. 17:00 er der mulighed for en klassisk koncert i Zwinger med Dresdner Zwinger, der spiller Vivaldis ”De 4 årstider”. Pris: 40 EUR. Tilkøb. Der kan ikke reserveres faste pladser. For øvrige tilbud: se sidste afsnit under dag 4.
Dag 6
Tog til Prag, bytur til bl.a. Karslbroen
Denne formiddag er til fri disposition i Dresden med tidlig frokost på egen hånd. Her er der f.eks. mulighed for at besøge Dresdens indre bydel på den anden side af Elben, Neustadt. Vi mødes lidt over middag for at tage til stationen. Kl. ca. 13:00 afgår toget til Prag. Denne strækning på lidt over 2 timer, går gennem flotte landskaber i det bjergbakkede terræn ved Tjekkiets grænse. Vi ankommer til Prag ud på eftermiddagen, og sætter kursen mod hotellet. Efter indkvarteringen har vi et oplæg på hotellet med velkomst af vores tjekkiske kontaktperson og guide, der taler flydende dansk. Vi spiser aftensmad på hotellet og tager derefter på en aftenbyvandring i det inderste centrum, der ligger lige uden for døren. På byturen går vi rundt i den funklende bymidte og ser de mange enestående bygninger, der alle er restaureret efter 1990. Prag blev ikke nævneværdigt skadet af bombardementer under krigen som Dresden og Berlin, men derimod var tiden under kommunismen massivt ødelæggende for både byen og befolkningen. Byvandringen leder os naturligvis også ned til Karlsbroen med storslået udsigt til det oplyste borgområde Hradcany på Moldaus modsatte side. På hotellet afslutter vi med aftenkaffe.
Dag 7
Borgen, domkirken Skt. Vitus, Den gyldne Gade
Efter morgenmaden er der oplæg på hotellet af vores tjekkiske kontakt om efterkrigstiden og perioden under kommunismen, som hun selv har oplevet. Herefter tager vi sporvognen op til det øvre Borgområde, kaldet Hradcany. Vi starter med at gå gennem kvarteret, der rummer store paladser og klostre. I Prags kæmpestore borgkompleks skal vi se det gamle Royale Kongepalads og domkirken Skt. Vitus med enestående glasmosaikker. Vi kommer også til Den Gyldne Gade i borgområdet, der tidligere husede soldater og arbejdere. I dag findes der mange små specialbutikker i husene. Frokosten indtager vi undervejs på en restaurant på borgpladsen. Nedturen fra borgen kan ske med sporvogn – eller til fods fra udsigtspladsen ned gennem Mala Strana, hvor rejselederne og vores tjekkiske guide leder vejen ind forbi den berømte barokkirke Skt. Mikulas, der regnes blandt byens største seværdigheder. Fritid i centrum herefter. I Mala Strana kvarteret kan også nævnes muligheden for besøg i Kafka-museet eller Wallensteinpaladset med tilhørende barokhave. Aftensmad på egen hånd. Rejselederne kan hjælpe med forslag til flere spisesteder i centrum, og man kan også følges med over til et spisested nær hotellet. Denne aften undersøger vi de kulturelle muligheder på byens store teatre (tilvalg). Der vil formentlig også være mulighed for kirkekoncerter, der i givet fald ikke kræver forhåndstilmelding.
Dag 8
Wenzelsplads, Folkets Hus, marionet-teaterforestilling
Efter morgenmaden er der igen oplæg på hotellet af vores tjekkiske kontakt, der i dag vil fortælle om nutidens Prag og hverdagen i byen. Herefter går vi ud på den nærliggende og enorme Wenzelsplads, der flere gange i historien har dannet ramme om kæmpe befolkningsdemonstrationer. Her fortæller vores tjekkiske guide om flere historiske begivenheder med udgangspunkt i egne oplevelser, bl.a. Fløjlsrevolutionen og dagen for kommunismens endelige fald i 1991. Bag Wenzelspladsens glitrende facader findes et netværk af arkader, som de færreste turister finder ind til. Her vises vi rundt og finder også tid til en kaffepause undervejs. Frokostpause og nogle fritimer på egen hånd i centrum. Sidst på eftermiddagen mødes vi igen på hotellet og går derefter få hundrede meter til Folkets Hus, der er blandt Europas fineste eksempler på Jugendstil og med mageløst interiør i Art Nouveau. Kunstneren Mucha er uløseligt forbundet med Prag og bygningens udsmykning. Vi får en rundvisning i repræsentationslokalerne, der normalt er lukket for turister og kun bruges ved særlige lejligheder. Vi ser også et glimt af Smetana Koncertsal i bygningen. Afslutningsmiddagen spiser vi i den storslåede café i Folkets Hus. Efter middagen fortsætter vi alle til en typisk tjekkisk teaterforestilling i centrum; Don Giovanni Marionet. Det Nationale Marionetteater har sat denne opera op i en unik version, med dukker i stilfulde kostumer. Forestillingen er ledsaget af billeder på lærredet i baggrunden. Vi følges tilbage til hotellet.
Dag 9
Tog hjemrejse til Danmark
På afrejsedagen skal vi med toget kl. ca. 08:30, så vi har tidlig morgenmad og begiver os derefter til stationen. Rejsen går over Hamborg med togskifte, ligesom udrejsen. Ankomst Århus ca. kl. 21:45 og København kl. ca. 22:30. Togplanen for oktober er ikke tilgængelig endnu, så de oplyste togtider er alle med forbehold.
Se her hvad prisen dækker

Prisen dækker

 • Gode og super centrale hoteller, 3 nt Berlin (3*), 2 nt Dresden (4*) og 3 nt Prag (5*)
 • City-tax inkl.
 • I alt fire togrejser inkl. pladsbilletter
 • Halvpension, fordelt som 3 frokoster og 5 middage
 • Offentlig transport i de tre byer som programlagt
 • Berlin: Byvandringer/entré/besøg i Rigsdagen, Brandenburger Tor, Unter den Linden, Historisk Museum, Checkpoint Charlie og Mauer-museet
 • Dresden: Byvandringer i Altstadt, entré/besøg i Frauenkirche, Stadtmuseum, Zwinger Barokslot, Brühlsche Terrasse mv.
 • Prag: Byvandringer/entré/besøg i Prags borg, Kongepaladset, St. Vitus Katedral, Gyldne Gade, Skt. Nikolaj barokkirke, Karlsbroen, Rådhuspladsen, Wenzelspladsen mv.
 • Mulig tilkøb af musikarrangementer i alle 3 byer
 • Lukket rundvisning i Jugendstilspalæet Folkets Hus i Prag
 • Faglige oplæg med relevans til programmet
 • Tjekkisk marionet-teaterforestilling i Prag
 • Dansk rejseledelse af Annette og Henning Dochweiler
 • Tjekkisk ekspertguide i Prag på flydende dansk
 • Bykort
Se her hvad prisen ikke dækker

Prisen dækker ikke

Ikke inkluderet: Drikkevarer, forplejning på ud- og hjemrejsen, øvrige måltider, lommepenge, selvvalgte entréer, forsikringer.

Enkeltværelsestillæg kr. 2.750,-

Tilkøb:
Dresden:
Vivaldi’s “De 4 årstider”, kr. 300,-

I alle tre byer vil vi undersøge mulighederne for koncerter, teater etc.
Byernes kulturelle programmer forventes offentliggjort senest juni 2017.

Se bemærkninger her

Bemærkninger

INFO OM TOGREJSEN

Rejsen med tog medvirker til, at vi får ”sjælen med”, og strækningerne giver os nære oplevelser af byer og vekslende landskaber. Gode dagskørsler med få/ingen togskift gør transporten behagelig og indholdsrig, og undervejs er der mulighed for at dele de mange indtryk med rejsefællerne.

Togrejsen udgår fra København og Århus med mulighed for at stige på toget fra andre stationer på ruten ned gennem Sjælland og Jylland. Der er togskifte i Hamborg, hvor de to grupper samles til én. Udrejsen til Berlin tager i alt ca. 9 timer fra København og 7 timer fra Århus. Alle rejsens fire togforløb finder sted i dagtimerne. Gruppen sidder samlet i toget – det er dog under forudsætning af man har bestilt rejsen inden 1. juli. Togrejserne mellem Berlin-Dresden og Dresden-Prag er under 2,5 time og uden togskifte.

 

Se kort over rejsen her
Se information om rejsemålet her

Info om rejsemålet

Hoteller:

Berlin: Hampton by Hilton Berlin City West er et 3-stjernet mondænt og moderne hotel beliggende nær det inderste Kurfürstendamm, dvs. med let adgang til offentlig transport. Alle værelser er af god komfortabel standard med TV, badeværelse, fri internetadgang, kaffe-faciliteter, telefon mv. Fra og til Berlin Banegård tager vi offentlig transport til Bahnhof Zoo, der er få hundrede meter fra hotellet. På udflugterne er der ligeledes inkluderet offentlig transport. Mange butikker, caféer og restauranter nær hotellet.
Hampton by Hilton Berlin City West

Dresden: Hotellet, Innside Dresden, er et næsten nyt 4-stjernet, åbnede i 2010, meget centralt beliggende i Altstadt (inderste centrum) blot 200m fra Frauenkirche og 700m fra Semper-operaen. Alle værelser har satellit TV, safe-boks, badeværelse m/brus og gratis toiletartikler, hårtørrer, kaffemaskine/tekedel, WiFi og telefon. Der er desuden en indendørs pool. Mange butikker, caféer og restauranter nær hotellet. Centralstationen er ca. 2 km fra hotellet.
http://innside-dresden.hotels-dresden.info/da

Prag: Her skal vi bo på det 5-stjernede Hotel Ambassador, som ligger i Prags centrum lige ved Wenzel-pladsen. Der er en metrostation 50 m fra hotellet, så det er nemt at komme til de seværdigheder der ikke ligger i gåafstand fra hotellet. Alle værelser har TV, WiFi, minibar, telefon, badeværelse, hårtørrer osv. Der er et fint samlingslokale, som vi benytter, og hotellet har egen restaurant. Mange butikker, caféer og restauranter nær hotellet. Der er ca. 1 km til banegården.
www.ambassador.cz

Fysiske krav: Rejsen stiller krav til en god fysik, da programmet indeholder betydelig byvandring i alle tre byer. Desuden fordrer rejseformen med tog og togskifte, at man selv kan håndtere sin egen bagage og kan færdes med bagagen fra stationen til hotellet i byen. I alle tre byer vil offentlig transport blive benyttet (se program tekst), men trods dette kommer vi stadig til at gå en del. Ønskes taxa til transport, f.eks. til og fra hotellerne, er det for egen regning.